Nebeská "máňa" co chutná opravdu jako mana nebeská...

14.10.2016 12:47

 

Postup přípravy receptu

  1. Kynuté těsto vypracujeme obvyklým způsobem.

  2. Po vykynutí rozválíme malým válečkem přímo na plechu a necháme dostatečně vykynout.

  3. Pak na něj natřeme tvarohovu náplň, posypeme rozinkami a na ni přímo z ruky drobíme perníčky - ruměnky.

  4. Opět necháme dostatečně kynout, nejméně 15 minut, pak upečeme v troubě při 180 stupních.

  5. Hned horký koláč pocukrujeme a polejeme rozpuštěným máslem s rumem.

Poznámka

Ač se vám to bude zdát "obyčejné", věřte, že je to neskutečná dobrota, název dostala od jedné mé kamarádky, která, když jí něco chutná, tak místo mana nebeská, říká nebeská máňa. Pokud nebudete šetřit nádivkou, což jak vidíte na obrázcích, tak výše těsta a tvarohu je přibližně stejná, tak si určitě také pochutnáte. Ale nechte dostatečně vykynout těsto, hlavně před natřením, i po něm, aby se vám pod tíhou té nádivky koláč "nezdrcnul". Jinak na tom není nic složitého. Z této dávky jsou 2 velké plechy a jeden menší. P.S. Kdyby se vám zdálo, že to mám málo polité máslem a rumem, tak je naprosto dostačující. On ten tvaroh s perníčky po chvíli provlhne a bylo by to příliš mokré. Už po tomto polití se rozplývá na jazyku. :-)) Tak už jen kávičku a přeji dobrou chuť.

zdroj receptu a obrázku: https://www.toprecepty.cz/recept/10933-nebeska-mana/

Suroviny:

500 g hladké mouky
 
500 g výběrové mouky
 
20 dkg cukru krupice
 
4 žloutky
 
1 kostka droždí
 
KL soli
 
rum
 
20 dkg rozpuštěného tuku (nebo 1:1:1 máslo, sádlo, zlatá haná)
 
4 - 5 dcl vlažného mléka
 
 
 
Nádivka:
 
2 tvarohy - (250 g ve staniolu, 1 tvaroh vanička)
 
400 ml mléka
 
1 vanilkový puding
 
4 lžíce cukru
 
1 vanilkový cukr
 
1 vajíčko
 
rum
 
rozinky (namočené v rumu)
 
mléko
 
cukr dle potřeby (musí mít konzistenci asi jako termix)
 
1 sáček RUMĚNKY (perníčky rumové)
 
Na polití koláčů cca 5 dkg rozpuštěného másla
 
3 polévkové lžíce rumu
 
 
 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: