Naučná hra Přemyslovci od společnosti Dino. Přemyslovci - světci, válečníci ale také uličníci.

17.06.2020 15:09

 

Naučná hra Přemyslovci

Chtěli jste někdy cestovat časem? Já jsem jako malá holka o tom často snila. Představovala jsem si, jaké by to bylo, být třeba královna, nebo princezna – jak se asi žilo na zámku, co jedli, jak se oblékali, koho měli rádi a koho naopak nesnášeli.  Jaká třeba byla kněžna Libuše, o které jsme se ve škole učili, byl král Přemysl Otakar II, nebo Karel IV hodný v osobním životě, nebo byl přísný a nemilosrdný? Tohle všechno a spoustu dalších věcí nám letělo hlavou při dějepise. Měli jsme skvělou paní učitelku, takže nás dějepis všechny bavil.  Lásku k historii zdědily i moje děti a vnuk.

Proto jsme celkem zajásali, když společnost Dino uvedla na trh naučnou hru Přemyslovci. Hru, ve které se přenesete v čase do dob Přemyslovců.

Zaujal mne nejen obal, ale i podtitul – Přemyslovci – Světci, válečníci, ale také uličníci.

V téhle hře plné otázek, odpovědí a historických postav se formou hry děti (i dospělí) dozvědí spoustu zajímavostí o Přemyslovcích.

Přemyslovci byli první panovnický rod. Pověst o tom, jak Libuše věštila pro českou zemi, a ve svých viděních spatřila Přemysla Oráče, známe asi ze školy všichni. Kdo byli ale ostatní panovníci? Jací Přemyslovci byli, jak se jmenovali, jak žili – spoustu věcí se dozvíte v této hře.

Pokud máte strach, že hra je v podstatě „nudný dějepis“, tak se mýlíte. Hra je svižná, a zábavná.

Hru začne vždycky nejmladší hráč. Hodí kostkou, a posune se o daný počet políček. Směr cesty je od okraje do středu, kde čeká koruna česká se svými drahokamy. Kdo dosáhne drahokamu, ten vyhrává.

Herní spirála je rozdělena do 4 barev, které symbolizují 4 různá platidla, která se za Přemyslovců používala. Cesta je tvořena různými políčky, jejichž funkce hráči plní, když na ně šlápne jejich figurka. Pole jsou dobře popsaná v pravidlech, takže víte, že Skořicové pole je město, Zkřížené meče nájezd, tmavé pole klášter a tak dále..

 Pro hru jsou důležité i peníze, které hráč získá různými způsoby. Nejčastěji odpovědí na otázku. V období Přemyslovců se používala různá platidla, různé měny – jsou barevně i graficky odlišené, odpovídají vždycky barevnému úseku spirály a platí jen v daném období.

 Hra končí, když se figurkou hráč pohybuje u středu po světle modrých polích posledního období, a má za sebou poslední červenou šipku. Když hráč dosáhne polí na ocase českého lva, je v bezpečí před ostatními spoluhráči. Český lev s korunou na hlavě je symbol českého státu, který vznikl v období Přemyslovců a chrání hráče. Pak hráč postupuje po číslech a vyhraje ten, kdo první dosáhne drahokamu.

Postavy ve hře mají různé schopnosti, ty jsou popsány na kartičkách. Například Libuše byla věštkyně, Svatý Vojtěch šiřitel křesťanství, biskup a příslušník rodu Slavníkovců, Svatá Anežka – dcera Přemysla Otakara I. činila dobro všude, kam vstoupila… Postavy jsou vyobrazeny na kartičkách a pěkně popsané.

Před samotným začátkem hry je třeba si přečíst pravidla.

Nejsou ale vůbec složitá, pochopí je okamžitě i děti – hrací deska je moc hezky graficky ztvárněná, a pomáhá pochopit princip i pravidla hry. Pokud vám něco není jasné při čtení pravidel, okamžitě to pochopíte při hře, protože hra je logická.

Hra je pro 2 – 6 hráčů, vhodná pro děti od 8 let.

My jsme hráli s 9 letým vnukem a hru chápal skvěle a moc ho bavila.

Určitě vás překvapí, kolik věcí si vybavíte ze školy, na kolik věcí si vzpomenete, a kolik nových informací se dozvíte. Díky hře si tak děti i dospělí ukládají do hlavy spoustu informací, skvělou hravou formou.

Hra je fajn pro všechny děti, ve škole pak určitě děti překvapí paní učitelku tím, kolik toho o Přemyslovcích vědí. A co si budeme povídat, věci, které se naučíme při hře, nám pak v hlavě zůstanou napořád. I děti, které ve škole nedávají pozor, protože je učení nebaví, se najednou soustředí a aniž by chtěly, zvládnou jeden historický úsek našich dějin s přehledem a radostí.

Bylo by fajn, kdyby tahle hra byla i ve školních družinách.

Balení obsahuje: 1 herní plán, 48 karet s otázkami, 12 karet s osobnostmi, 80 mincí, 6 figurek, 1 hrací kostka, 1 pravidla

Protože děti teď díky karanténě nechodily dlouho do školy, a některé do školy stále nechodí, je fajn ulevit si od rodičovských starostí s vysvětlováním látky dějepisu.

Tahle hra Vaše děti naučí spoustu věcí o Přemyslovcích, dozví se zajímavosti a ještě se zabaví hrou.

Hra je velmi dobře zpracovaná, takže při hře se nenudí ani dospělí – pokud hru koupíte svým dětem, klidně ji vytáhněte i na posezení s přáteli,a uvidíte, kolik věcí „vydolujete“ z hlavy- i když jste si mysleli, že jste je dávno zapomněli.

Pokud si chcete o hře přečíst více, nebo si ji chcete koupit, klikněte zde: Naučná hra Přemyslovci

Celý sortiment společnosti Dino najdete po kliknutí zde: mojedino.cz

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: