Nadýchaný švestkový koláč z kynutého těsta

03.09.2021 11:27

TĚSTO:

POSTUP

  1. Ve vlažném mléce rozmíchejte rozdrobené droždí a nechte 10–15 minut odpočívat při pokojové teplotě. Do velké mísy prosejte polohrubou mouku, přidejte cukr krupici, špetku soli, vejce, slunečnicový olej a za postupného přilévání drožďové směsi vypracujte hladké a vláčné těsto.
  2. Jakmile se těsto začne při hnětení oddělovat od stěn mísy, vytvarujte z něj kouli, vraťte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do dvojnásobného objemu (60–90 minut).
  3. Mezitím připravte drobenku. Hrubou mouku, cukr krupici, špetku soli a máslo dejte do mísy a prsty vše důkladně promněte. Drobenku uložte v chladničce až do použití.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynuté těsto vyklopte na slabě pomoučený vál a jemně ho rozválejte na obdélník o rozměrech cca 30 × 40 cm. Plát těsta přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Poklaďte ho půlkami švestek řeznou plochou nahoru, posypte 2 lžícemi cukru krupice, mletou skořicí a na závěr drobenkou. Pečte v předehřáté troubě dozlatova (30–35 minut).
  6. zdroj recept i foto: https://fresh.iprima.cz/recepty/kynuty-svestkovy-kolac

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: