Nádherné knížky o přírodě z nakladatelství Kazda - Sýkorky milují meduňku a Ptáci.

08.03.2022 15:51

 

 

Venku už se přes den začíná ukazovat sluníčko, hned máme všichni lepší náladu. Já moc ráda chodím pozorovat venku všechny možné ptáčky, brouky, všechny možné kytičky a rostlinky. Miluji to už od dětství. K přírodě jsem měla vždycky hodně blízko – děda byl hajný, strejda kráčel v jeho stopách a tak mi ukazoval všechny možné kytičky a zvířata. Znala jsem jako malá nazpaměť celý atlas rostlin, venku jsem byla jako v ráji.

I když spoustu názvů už jsem zapomněla, láska k přírodě ve mně zůstala. Tak chodím a kochám se.  Kytiček ještě venku moc není, ale ptáčků a dalších zvířat je v přírodě spousta i teď.

Proto jsem si pořídila hned dvě knihy z nakladatelství Kazda, aby moje procházky byly ještě příjemnější a zajímavější

První je nádherná publikace Ptáci – díky ní rozpoznáte snadno 100 druhů ptáků.

Tahle knížka je prostě úžasná. Díky své velikosti ji sebou můžete nosit i ven – to když venku na procházce narazíte na ptáčka, kterého neznáte, nebo si jím nejste úplně jistí.

V knize je popsáno a vyfoceno 100 druhů středoevropských ptáků.

Publikace je doplněna o nádherné obrázky – díky obrázku si ptáka snadno zařadíte, a přečtete si jeho popis a charakteristiku.

Je to moc fajn – už si nebudu plést rorýse, jiřičku a vlaštovku.

 Některé ptáčky jsem znala podle jména – třeba brhlíka – v přírodě jsem ho ale nikdy neviděla, takže jsem ráda, že konečně vím, jak brhlík vypadá. 

Možná vás překvapí, kolik ptáčků kolem nás je. Někdy je ani nevnímáme. Když ale budete listovat knihou, uvědomíte si, kolik ptáků kolem nás denně létá. Knížka je super i na procházky s dětmi. Děti informace nasávají mnohem rychleji a snadněji, než my, dospělí. Proto se vycházky mohou změnit v zábavné pozorování ptáků – a věřte, že jsme s vnuky opravdu nadšení. Hodně mě překvapilo, jak rychle si informace o ptácích sami zapamatovali. Knížku si rádi prohlíží, takže myslím, že brzo budou znát všechny ptáčky lépe než já.

Tady je anotace ke knize:

Tento průvodce nabízí srozumitelný a vizuálně atraktivní vhled do světa ptáků. Kniha obsahuje 100 profilů středoevropských ptáků. Informace jsou velmi přehledně uspořádané – každému druhu je věnována samostatná stránka s přehledným popisem a krásnými ilustracemi. Všechny důležité vlastnosti jednotlivých druhů jsou vysvětleny stručnými a srozumitelnými popisky přímo u barevných ilustrací. Doplňkové texty nabízejí další užitečné odborné informace, s nimiž budete skvěle vybaveni pro pozorování ptactva.

Pokud si chcete knížku prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: Ptáci – Rozpoznejte snadno 100 druhů.

 

Druhá knížka, o které jsem mluvila, se jmenuje Sýkorky milují meduňku (autor Elke Schwarzerová).

Tahle knížka mne zaujala svým krásným obrázkem na obálce a hlavně názvem.

Chtěla jsem se původně dozvědět, proč sýkorky milují meduňku ( už to vím - protože s její pomocí vyhánějí z hnízda parazity).

Pak jsem začala knížkou listovat a zjistila jsem, že je plná nádherných fotografií, a textů.

Je to vlastně knížka o všech živočiších kolem nás. A taky tak trochu o tom, jak bychom měli mít kolem sebe v pořádku přírodu, aby všechna tahle zvířátka, ptáci a brouci měli kde přežívat.

 Že jsou v zahradě důležité včely, víme všichni. Pokud ale chceme mít zdravou zahradu, je potřeba velké množství tvorečků (nejen včel a čmeláků) - aby hlína byla taková jak má být, aby rostliny rostly tak jak mají.

Spousta živočichů z našich zahrad a luk zmizela.

Schválně si uvědomte, kolik lučních bylin a na nich hmyzu jste kolem sebe měli, když jste byli malí, a kolik je jich kolem vás teď.

Já si třeba pamatuji, že babička se vždycky v létě zlobila na veverky. Chodily nám na lísku na ořechy. Babička na ně hubovala, nikdy je ale neplašila, ani nevyháněla. My děti jsme byli z každé „Zrzečky“ co se proběhla po stromě nadšené. Dneska už veverky na naši lísku dlouho nechodí. Civilizace je buď zahnala, nebo v naší oblasti vyhubila. Proto je důležité, aby se zvířata a brouci vraceli zpátky do přírody – aby naše děti a vnoučata jednou mohly vzpomínat na veverky na stromech, a broučky na trávě, nebo si chytit motýla do vlasů.

O tom, jak přilákat zpátky živočichy do našich zahrádek, dozvědět se o nich spoustu zajímavostí si můžete přečíst v knize Sýkorky milují meduňku.

Věděli jste, že sýkory modřinky milují meduňku, protože s její pomocí mohou vyhánět parazity z hnízda? Nebo že mandelinka mátová dokáže spořádat tolik máty, že po ní pak sama voní?

Knihu si můžete prohlédnout, nebo koupit zde: Sýkorky milují meduňku.

 
 

Celý sortiment nakladatelství si prohlédněte zde: Nakladatelství Kazda

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: