Konečně je venku letní počasí. A k létu patří grilování. Všichni milujeme posezení s přáteli u grilu.
Ráda bych vám proto představila pánev, která se na letní grilování opravdu hodí. Je to litinová pánev - zapékací mísa Brizoll Monolit.
Litinové nádobí Brizoll jsem vám už představila při recenzi pánve na palačinky. Tahle pánev je ale ještě lepší – můžete ji totiž využít na spoustu způsobů – doma i venku na grilu.
Litinové nádobí Brizoll je vyrobeno z kvalitní litiny vhodné na domácí použití. Před prvním použitím je třeba pánev připravit –
Návod na přípravu nádobí k použití:
Umyjte výrobek v teplé vodě s čistícím prostředkem a důkladně osušte!
Předehřejte nádobí na varné desce jakéhokoliv typu nebo v troubě při teplotě 175 – 200°C (bez dřevěného madla) s použitím soli 15 – 20 min.
Nechte vychladit, promažte rostlinným olejem.
Nádobí je připravené k použití!
Nádobí není vhodné na mytí v myčce. Umýt jde ale velmi lehce, není třeba ho nijak drbat, díky promazání olejem se na něm jídlo nepřipaluje a umýt jde jen houbičkou.
Já jsem zkoušela tuhle pánev na vaření, na zapékání a při grilování. Mám plynový sporák, takže jsem zkoušela použít jako klasickou pánev – na smažení i na vaření jídel jako je v čechách oblíbená „Čína“ a jsem velmi spokojená. Litina se rozpálí poměrně rychle a dlouhou dobu pak držela teplo.
Recept, který jsem v pánvi zkoušela připravit:
Kuřecí maso se zeleninou na čínský způsob:
3 kuřecí prsní řízky jsem nakrájela na kostičky, naložila na 2 hodiny s olivovým olejem, osolit, opepřit, přidat trochu tymiánu
Mezitím jsem si připravila na kousky nakrájenou hlívu ústřičnou (kdo nemá rád, může nahradit žampiony, nebo houby vynechat), na nudličky nakrájenou mrkev, 1 žlutou a 1 červenou papriku (kapii), cibuli na měsíčky, 2 stroužky česneku,sklenici bambusu a menší hlavičku čínského zelí na kousky nakrájet
Do rozpálené pánve jsem dala orestovat naložené maso, restovala jsem s cibulí a česnekem na plátky pokrájeným, pak postupně přidávala mrkev, houby, papriku a před koncem restování jsem přidala trochu sojové omáčky a worcesterské omáčky a úplně nakonec čínské zelí – to už restujte jen krátce.
Další způsob, jak lze pánev využít je k zapékání.
Vynikající jsou třeba Francouzské brambory. Já je připravuji z vařených brambor, kdo je připravuje ze syrových brambor, bude muset asi v začátku zapékání použít alobal na překrytí, aby měl brambory rychleji měkké.
Francouzské brambory
1 kg brambor
1 středně velká cibule
250 g uzeného masa nebo šunky
2 vejce
200 ml smetany na vaření
250 g tvrdého sýru
olej na vymazání zapékací misky
sůl , pepř a drcený kmín
Brambory uvaříme v osolené vodě ,pak je slijeme a necháme vychladnout. Pak je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uzené maso nebo šunku nakrájíme na malé kostičky a cibuli na kolečka. Vejce rozšleháme spolu se smetanou,pepřem a kmínem.Pokud chcete přidat ještě jiné bylinky (třeba libeček), je dobře je vmíchat do vajec,aby se dostyly do všech vrstev brambor.. Na dno vymazané misky dáme brambory, na ně vrstvu cibule a uzeného masa, nahoru opět brambory. Zalejeme Vaječnou směsí a nakonec zasypeme sýrem (já sýr dávám až před koncem zapékání) a dáme zapéct do vyhřáté trouby (cca 200 stupňů) alespoň na 20 – 25 minut, aby vejce nebyla syrová.
No a na grilování je tahle pánev nejlepší. Konečně nebudete muset shánět alobalové misky na gril – tahle pánev zvládne gril i ohniště. A připravená je doma kdykoliv, nezaskočí vás tedy žádná nečekaná návštěva, grilovat můžete kdykoliv. Pokud nechcete grilovat, nebo nemáte gril, pánev můžete pouřít i na ohništi s roštem.
Já protože mám doma 4 teenagery, hodně často na grilu kromě klasického nakládaného masa griluji i hamburgery. Všichni je milují a na téhle pánvi jsou opravdu skvělé.
HAMBURGERY
750 g mletého hovězího masa (je lepší než míchané)
pepř (nejlépe zelený)
15 – 20 gramů nasekaný čerstvý tymián (je lepší než sušený)
1 lžíce worcestrové omáčky
1 lžíce hořčice
sůl
housky na burger
salát ( já dávám ledový)
1 cibuli, nakrájenou na plátky
rajčata, nakrájená na plátky
Okurka na plátky
Plátek sýra, kdo má rád opečenou slaninu – fantazii se meze nekladou
kečup, majonézu, dip – podle chuti
Pokud nemáte rádi burgery, zkuste klasický steak.
Steak na grilu
Nejlépe z roštěnce.
Marináda: Olivový olej, rozmarýn, tymián a oregáno v hmoždíři rozetřete paličkou,aby se chutě spojily a potřete plátky masa. Nechte marinovat alespoň 2 hodiny a pak grilujte jak jste zvyklí.
Grilovací pánev z litiny je ideální na každé grilování. Nemusíte shánět žádné alobalové misky, pánev je vždy připravená (a zvládne v pohodě i ohniště, pokud nemáte po ruce gril). Je z velmi kvalitní litiny, při správném zacházení vám vydrží na spoustu let. Kromě grilování ji mimo sezónu můžete použít i doma na zapékání v troubě. Pokud máte rádi kvalitu, tahle pánev vás určitě nadchne a potěší. Dobrou chuť.
—————
Přihlaste se k odběru novinek: