Multifunkční smaltovaný hrnec - pro snadné vaření a zapékání v jednom hrnci. V kuchyni každé kuchařky si určitě najde místo. Vhodný i pro rodinné vaření a pečení.

29.07.2020 14:18

Belis/Sfinx Smaltovaný univerzální hrnec BSE, průměr 26 cm, síla plechu 2 mm

 

I když je venku horko, většina z nás musí doma vařit dětem, nebo vnoučatům. Pokud máte dětí víc, nebo větší rodinu, bývá vaření  občas celkem náročné. Já sama mám 4 děti, které už jsou teď velké (a tak chodí na oběd často se svými partnery), mám i vnuky, v kuchyni tedy trávím celkem dost času. Zjistila jsem, že pokud vařím hodně a ve větším objemu, vyplatí se mi mít kvalitní nádobí, které mi ušetří práci a čas.

Mám ráda české výrobky – přeci jen český výrobce zná nás, české ženy, mnohem lépe a ví, co v kuchyni potřebujeme.

Mezi českými výrobky mám své favority. Nejraději mám nádobí, které lze používat na vařiči (sporáku), a zároveň i v troubě. Pak mi často stačí jeden hrnec a nemusím mít po kuchyni spoustu nádobí. O mytí nádobí ani nemluvím. Nebaví mne. Naštěstí už většina typů nádobí lze umývat v myčce. I když některé povrchy si s agresivními tabletami do myčky moc nerozumí a poškozují se. Já mám ráda na nádobí smalt – ten myčku zvládá velmi dobře. Současný moderní smalt už při vaření jídlo nepřichytává a nepřipaluje, proto mám několik smaltovaných hrnců.

Oblíbila jsem si univerzální smaltovaný hrnec BSE o průměru 26 cm (a síle plechu 2 mm) z eshopu smaltovane-nadobi-sfinx.cz.

Mám tenhle typ nádobí moc ráda.

Už dlouho používám ze stejné řady nádobí pekáč – recenzi si můžete přečíst po kliknutí zde: smaltovaný pekáč

Univerzální hrnec mne zaujal na první pohled. Zkušenost s pekáčem ze stejného materiálu byla tak dobrá, že jsem ráda sáhla i po hrnci ze stejné řady.

Prima je i skleněná poklička z kvalitního skla od české firmy Simax. Díky poklici z tohoto skla s kovovým úchytem můžete hrnec používat i v troubě – doporučovaná teplota je do 200 stupňů. Pokud potřebujete zapékat při vyšší teplotě, poklici sejměte, a na dušení použijte na překrytí hrnce alobal, na dopečení nechte hrnec odkrytý.

 Samozřejmě pro ty, kteří nechtějí péct s alobalem na eshopu najdete i variantu tohoto hrnce s pekáčem a poklicí.

Já mám hrnec pouze se skleněnou poklicí, a jsem moc spokojená.

Do hrnce se vejde opravdu hodně jídla. Průměr hrnce je 26 cm, díky čtvercovému tvaru se do hrnce vejde o 25% vařeného jídla navíc. Prima. Pro větší rodinu je to dost znát.

V tomto hrnci připravuji prakticky všechno. Od omáček, přes různá zeleninová jídla až po pečená masa, francouzské brambory nebo třeba šunkofleky. Všechno v pohodě v jednom hrnci.

Naposledy jsem pro vnuky vařila králíka na smetaně:

Králík na smetaně:

600 g králíka

Asi 40 g slaniny (kdo chce, může prošpikovat, kdo to neumí, nakrájí na kousky a poklade na maso)

Sůl

Pepř

Bobkový list (cca 4a ž 5 kusů)

Nové koření cca 10 kuliček

Pepř černý celý

Čtvrt lžičky sušeného tymiánu (nemusí být)

Asi 5 mrkví

1 petržel

 ¼ celeru

Mouka na zahuštění cca 2 lžíce

Smetana

Na dochucení citron a brusinky

Koření doporučuji přidat v sáčku na koření, abyste nemuseli lovit kuličky

Králíka se zeleninou a kořením podlijete a dáte zapéct. Po upečení vyjmeme maso a koření. Zelenina by se měla propasírovat, já ji ale rozmixuji ponorným mixérem, zahustím omáčku moukou, provařím, nakonec přidám smetanu – tu už provařím jen krátce,aby se nesrazila.. Na talíři lze dochutit citronovou šťávou a brusinkami.

Protože králík na smetaně je podáván s houskovým knedlíkem – pro ty, kteří si dělají doma svůj domácí knedlík, je tenhle hrnec taky fajn. Díky čtvercovému tvaru hrnce jdou šišky knedlíků rovnat pěkně v řadě vedle sebe, takže se lépe vaří.

Další tip na recept, který v tomto hrnci lze uvařit jsou

Francouzské brambory.

Uvařit 1,5 kg brambor ve slupce (pokud je víc strávníků, je třeba upravit množství podle počtu osob).

Uzené maso – krkovička nebo kýta asi 250 g nakrájet na kostky

Vejce natvrdo 4 ks nakrájet na plátky

Vejce na zalití při zapečení 2 kusy

Smetana 200 až 250 ml

Cibule 2 větší (nakrájet a lehce orestovat)

Sůl, pepř

Tuk na vymazání hrnce

Hrnec vymažeme tukem, pak si oloupeme a na plátky nakrájíme brambory. Brambory naskládáme na dno, osolíme a opepříme, na ně dáme cibuli, vejce, maso - vrstvíme tak, aby poslední vrstva byla brambor. Dáme zapéct do trouby asi na 170 stupňů, po 10 minutách zalijeme vejci rozmíchanými ve smetaně a osolenými, zapékat pak ještě asi půl hodinky – do zlatova.

Tipů a receptů na vaření a zapékání ve smaltovaném hrnci je spousta. Tenhle typ hrnce mi vyhovuje tvarem, univerzálností i dlouhou trvanlivostí materiálu (mám dlouhodobě tento typ smaltu vyzkoušený). Protože materiál hrnce už znám díky pekáči, který používám pár let, troufla jsem si i použít ponorný mixér přímo v hrnci. Postupovala jsem velmi opatrně, tak, aby se nůž mixéru nedotkl smaltu, a v pohodě.

Pokud tedy často vaříte pro celou rodinu, určitě tenhle hrnec vyzkoušejte. Je dostatečně velký – průměr dna 26 cm, výška 10 cm. Uvaříte v něm prakticky cokoliv.  Unikátní čtvercový tvar je příjemný třeba při vaření knedlíků, jeho hlavní výjimečnost je ale v tom, že se do něj díky tvaru vejde více surovin a jídla než do hrnců kulatých.

Hrnec má skleněnou poklici s kovovým úchytem. Hrnec i s poklicí lze použít v troubě – s poklicí do 200 stupňů C, bez poklice nemá omezení teploty.

Já mám smaltované nádobí moc ráda, tím už jsem se netajila v předchozích článcích. Při zkoušení tohoto hrnce se mi opět potvrdilo, že někdy je fajn držet se osvědčených věcí. Při správném používání mi tenhle hrnec bude v kuchyni pomáhat a sloužit ještě spoustu let, klidně můžou na návštěvu přijet všechny děti i vnoučata – na vaření jsem teď perfektně připravena.

Pokud si chcete tenhle prima hrnec prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde:  univerzální smaltovaný hrnec BSE 

Pokud si chcete prohlédnout variantu hrnce 3 v 1 s poklicí a pekáčem na přiklopení v dárkovém balení, klikněte zde: hrnec 3 v 1 v dárkovém balení

 

Pokud si chcete prohlédnout celý sortiment eshopu, klikněte zde: smaltovane-nadobi-sfinx.cz

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: