Model vozítka Velorex od Abrexu udělá radost každému sběrateli i pamětníkovi. Tip na dárek pro muže.

27.04.2022 14:28

 

Protože ráda dávám dárky, které jsou osobní a udělají radost, často hledám na internetu pro mě nové stránky. Občas se mi povede najít něco tak super, že se o to chci podělit i s dalšími lidmi. Jako když jsem hledala tip na dárek pro syna a manžela k svátku, a narazila na úžasné modely autíček Abrex.

Jsou to modely různých aut a autíček – hlavně retro modelů.

Okamžitě mě to nadchlo, protože auta jsou pro muže stejná radost, jako pro ženu kabelka. A je úplně jedno, jak velké to auto bude – jestli model, nebo hračka. Vidím tu radost v očích mužů všech věkových kategorií od vnuka po dědečka. Občas trvá celkem dlouho, než vnukovi darované autíčko pánové půjčí na hraní. O autech pánové vedou zasvěcené hovory, a když vidím mužský hlouček živě diskutující, je mi jasné, že hovoří buď o sportu, nebo o autech.

Auto je tedy super tip na dárek. A když je model autíčka od Abrexu, je to záruka kvality. Abrex modely jsou opravdu krásné, propracované do nejmenších detailů. Jsou to modely sběratelské, mají tedy kvalitní úroveň zpracování.

Modelů mám doma několik, všechny vám je postupně představím. Čím ale musím začít je Velorex.

Ten jsem vybrala jako první volbu. Je to taková naše „Česká srdcovka“. A protože můj muž má rád všechno, co je retro, tenhle model ho určitě potěší.

Velorex mám ráda i proto, že jsem patriot. Tohle vozítko je naše česká specialita. Naprostý unikát.

Velorex je původně tříkolové vozítko s trubkovým rámem potažený koženkou.

Jako malá jsem se s Velorexem setkala osobně, protože v něm jezdil dědeček mojí spolužačky. Starý pán bydlel v naší ulici, a vozítko vlastnil, protože byl invalida. Tohle autíčko bylo po znárodnění podniku v Solnici vyráběno právě jako autíčko pro invalidy. Možná proto, že bylo malé, všude se vešlo, a byla to dobrá varianta dopravy pro lidi se sníženou pohyblivostí. Vždycky jsme se smáli, když se starý pán s manželkou do auta soukali. Asi nebylo úplně snadné do auta nastoupit. Pamatuji se, že dokonce jednou jsme jako děti pomáhali auto postavit na kola, když řidič vjel ostřeji do zatáčky a nestabilní autíčko se s ním převrátilo na bok. Bylo to auto tak lehké, že jsme ho parta dětí otočili zpátky. Protože ale i v té době to byl unikát – u nás ve městě byl Velorex jen jeden, tak jsme ho poznali po zvuku, a moc se nám líbil.

Všichni jsme také znali písničku od Ivana Mládka – kde si chce ušetřit na nový Velorex džínový z Tuzexu v Praze, a má obavy, že se mu v dešti srazí. Vtipná písnička o velmi specifickém originálním autíčku.

Výhodou tříkolových Velorexů bylo, že stačilo k jeho řízení mít řidičák na motocykl A. V současné době už je nutné mít řidičský průkaz A 1 – motocykl od 16 let.

 V pozdější době po ukončení výroby tříkolových Velorexů byly vyráběny i Velorexy čtyřkolové. Ty už tak populární ale nikdy nebyly. Já sama jsem se s nimi na silnicích asi nikdy nesetkala.

Velorexů bylo vyrobeno 15 300 kusů. Přesně. Proto jich dnes už moc na silnicích nepotkáte. Jezdí ale po celé Evropě, a jsme na to, jako Češi velmi hrdí.

Dokonce si častokrát Velorex zahrál i ve filmech – nejslavnější asi byl ve filmu Vrchní, prchni, kde jím jezdil hlavní hrdina. Ten čtyřkolový byl třeba ve filmu Ať žijí duchové.

Někteří lidé si Velorexy opatřili plechovou, nebo plastovou karosérií. Takových ale moc není. Ona pověstná nepromokavá plachta byla tak praktická, že si získala největší oblibu – nebylo ji třeba upravovat.

Kdo měl Velorex, byl na to hrdý. Právě proto, že těch vozítek nebylo moc, se staly naší Českou raritou.

Proto jsem zvolila model Velorexu jako první dárek. Tenhle model se bude hrdě vyjímat na jakémkoliv místě. Ať už na poličce, ne vitrínce, nebo na pracovním stole – vždycky si ho okamžitě všimnete.

Vždycky když se na něj podíváte, ten pohled potěší. Vypadá prostě skvěle a dělá radost.

Provedení je kvalitní. Model je propracovaný do nejmenších detailů tak, aby byl stejný jako opravdové auto. Je to jako byste mávli kouzelnou hůlkou, zmenšili si auto a postavili ho na poličku.

Zvolila jsem model Velorex 16/350 v barvě béžová a černá, měřítko 1 : 43

Model je dodán na plastové destičce zabalený v plastové krabičce.

Pokud si chcete model prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: Model Velorex 1:43

Pokud si chcete prohlédnout celou nabídku Abrex modelů, klikněte zde: Abrex.cz

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: