Mléčné vlny - zdravý dezert vhodný i pro malé děti

25.06.2021 11:39

Na plech o velikosti 30×20 cm:

  •    2 50 g vařené červené řepy
  •    3 vejce
  •    100 g kvalitní hořké čokolády
  •    200 g oleje
  •    100 g třtinového cukru
  •    30 g kakaa
  •    200 g celozrnné hladké špaldové mouky (lze použít i klasickou bílou)
  •    12 g (1 balíček) kypřícího prášku

Na krém:

  •    1 tvaroh v alobalu
  •    1 kelímek (250 g) ricotty
  •    300 g bílého jogurtu
  •    50 g másla
  •    50 g cukru moučka či jiného sladidla
Řepu nakrájejte na menší kousky a poté v mixéru společně s vejci rozmixujte na hladké pyré. Do misky, která zvládne vyšší teploty, nalámejte čokoládu a přidejte olej. Společně rozehřejte v mikrovlnné troubě, případně můžete udělat totéž ve vodní lázni na sporáku. Čokoládu v oleji dobře promíchejte, dokud se nerozpustí.

Řepovou a čokoládovou směs pak společně promíchejte v míse či nádobě robota. Poté zapracujte také kakao, mouku, cukr a kypřící prášek.

Těsto přelijte do plechu vystlaného pečícím papírem či klasicky vymazaného a vysypaného olejem a moukou. Pečte na 170°C cca 30 minut, případně jinak dle zkušeností s vlastní troubou.

Zatímco se koláč peče, připravte si krém. V míse smíchejte tvaroh, ricottu, a bílý jogurt. Poté zapracujte změklé máslo a doslaďte dle chuti.

Krém navrstvěte na upečený vychladlý korpus z řepového těsta. Lžící na něm pak dělejte vlny tak, jak se vám to bude líbit. Při zdobení můžete využít i vidličku, která také udělá zajímavý “vlněný” efekt. Poté dobře vychlaďte, aby krém ztuhnul.

Doporučuji podávat s přidáním čerstvého ovoce, obzvláště toho nakyslého, se kterým chuť koláče skvěle ladí (např. maliny, rybíz či višně).

zdroj recept i foto: https://mamavkuchyni.cz/mlecne-vlny/?fbclid=IwAR3atNC_veFEvEcNoYhcQHmMyvPXiazUmkouBVkcbua84UdcGMKXSuBFosc

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: