Meruňkový koláč s máslovou drobenkou a mandlemi (dobrý je i s hruškami, švestkami a jablky)

12.08.2022 13:46

Suroviny

těsto

  •    150 g vychlazeného másla z lednice
  •    200 g hladké mouky
  •    70 g cukru krupice
  •    1/2 lžičky soli
  •    50 ml ledové vody

náplň

  •    250 g polotučného tvarohu
  •    1 žloutek
  •    cukr moučka podle chuti (přibližně 50 g)
  •    meruňky nebo jiné ovoce

drobenka

  •    120 g másla
  •    100 g cukru krupice
  •    200 g hrubé mouky
  •    hrst mandlových plátků

Postup

Všechny suroviny na těsto dejte umíchat do robota. Těsto příliš nezahřívejte rukama a pracujte rychle. Z hotového těsta udělejte kouli, zabalte ji do potravinářské folie a nechejte dvě hodiny odpočívat v lednici.

Poté rozválejte a dejte do připravené forma na koláč o průměru přibližně 26 až 30 cm. Zvedněte i kolem okrajů. Těsto propíchejte vidličkou a položte na něj kus pečícího papíru. Ten zasypejte suchými fazolemi, které těsto s papírem zatíží. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, 10 minut. Já peču na horkovzduch, klidně může být horní, dolní ohřev. Po této době sundejte papír s fazolemi a ještě 2 minuty dopečte. Nechejte stranou.

Tvaroh, cukr, žloutek smíchejte a naneste na předpečený korpus.

Nahoru hojně zaskládejte půlkami meruněk. Řeznou stranou nahoru. Nakonec zasypejte drobenkou. Tu připravíte snadno, zase jen všechno smícháte.

Pečte v troubě na 180 °C. dokud drobenka krásně nezezlátne. Podávejte vlažné nebo vychlazené. Druhá varianta je za mě v létě nejlepší.

zdroj recept i foto: https://zena-in.cz/clanek/merunkovy-kolac-s-maslovou-drobenkou-a-mandlemi

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: