Medové vánoční perníčky

30.11.2018 12:38

Suroviny

  •    800 g hladké mouky
  •    300 g cukru moučka
  •    1 Hera (250 g)
  •    3 vejce
  •    4 lžíce medu
  •    1,5 lžičky sody
  •    1 koření do perníku
  •    kakao
  • Postup

    Všechny suroviny smíchat a vypracovat nelepivé, pevné těsto. Nechat 24 hodin odležet v lednici. Rozválet na velice lehce pomoučeném válu. Výška perníčků záleží na každém. Někdo má rád vyšší, “tlustější” kousky, jiný tenké. Jen by se měla výška držet u všech kousků stejná, aby byly dobře propečené a nespálené. Vykrajovat tvary, potřít rozšlehaným vajíčkem a upéct.

    Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, zhruba 8 – 10 minut.

    Tip na bílkovou polevu

    •   1 bílek
    •   150 – 200 g cukru moučka (přesít!)
    •    pár kapek citronové šťávy

    Suroviny mícháme metličkou v misce. Bude to trvat celkem dlouho. Čtvrt hodiny a klidně o chlup více. Jak poznáte, že je poleva hotová? Když jí trochu kápnete na perníček, musí brzy zaschnout a nesmí se roztékat. Pokud se vám zdá, že stále nehoustne, přidejte trochu cukru.
    Zdobení je nejlepší mikrotenovým sáčkem s ustřihnutým rožkem. Snažte se, aby dírka byla co nejmenší. Můžete použít i speciální, pevnější cukrářské sáčky na zdobení.

    Sníh se NESMÍ šlehat, ale pouze míchat metličkou nebo třít. Ručně! Jen tak vám bude krásně zasychat a na perníčcích držet.

  • zdroj recept i foto: https://zena-in.cz/clanek/medove-vanocni-pernicky

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: