Mazanec - recept, co se vždycky povede, snadný na přípravu

19.03.2021 12:17

 

350 g hladké mouky
150 ml mléka
85 g rozpuštěného vlažného másla
70 g cukru krupice
30 g rozinek
45 g plátkovaných mandlí
20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného instantního)
3 žloutky
1 vanilkový cukr
1 lžička citronové kůry
vejce na potření
sůl 

 
Postup:
 

1 Do mísy robota dejte mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi polovinu mléka a rozdrobte droždí. Rozmíchejte a zapracujte část mouky, abyste vytvořili řídké těstíčko. Zakryjte a nechte kvásek vzejít – asi 15 až 20 minut. Kvásek zvětší objem a bude mít v sobě spoustu bublinek.

2 Ke kvásku a mouce přidejte zbylé mléko. Přidejte i žloutky, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Vložte hák na hnětení a hnětejte v robotu 7 minut. Přidejte rozinky, 30 g plátkovaných mandlí a ještě chvíli prohnětejte. Těsto by mělo být hezky hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.

3 Těsto dejte do mísy, zakryjte fólií a nechte 60 minut vyzrát. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku a stočte do pěkného kulatého bochníčku (ukazuji na videu). Dejte na plech vystlaný pečicím papírem, zakryjte a nechte kynout zhruba 90 minut. Mazanec by měl mezitím pěkně znásobit objem. Nespěchejte na něj a klidně přidejte čas navíc.

4 Troubu si mezitím předehřejte na 160 °C. Jakmile je mazanec vykynutý, potřete jej rozšlehaným vejcem a zasypte mandlemi. Dejte do trouby a pozvolna pečte asi 45 minut. Mazanec můžete otestovat vpichem špejle, která by po vytažení měla být suchá. Pokud je mazanec na povrchu hnědý, ale ještě potřebujete péct dál, zakryjte ho kouskem alobalu a pečte dál.

zdroj recept i foto: https://recepty.cuketka.cz/mazanec/

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: