Máte rádi kávu? Pak ochutnejte vynikající kávu z Pražírny Drahonice. Recenze na degustační set káv.

21.02.2022 15:14

 

Káva – nápoj, který v životě ochutnal asi každý z nás. Někdo má kávu rád, někdo ne. Já osobně jsem velký milovník kávy.

Miluji, jak káva voní, i to, jak chutná.

První moje setkání s kávou – tedy doba, kdy jsem ji začala opravdu vnímat – bylo u babičky a dědy.

Děda si vždycky sedl na židli v rohu místnosti, vzal do ruky dřevěný kávomlýnek a po chvíli se začalo kuchyní rozléhat  „Vrrrrz,vrrrrz“. Starý mlýnek vrzal, káva začala vonět kuchyní, a děda nám u toho vyprávěl krátké pohádky. Milovala jsem tyhle chvíle – kvůli pohádkám, i kvůli vůni kávy.

 Když už jsme u té kávové vůně – pamatujete si dobu, kdy jsme chodili do obchodů a hned za dveřmi stály mlýnky na zrnkovou kávu? Každý si tu mohl umlít kávu, kterou si koupil, a domů si tak přinesl čerstvě mletou voňavou kávu. Kávou voněl celý obchod.

Těšila jsem se, až budu velká a budu moct ochutnat kávu – nápoj, který pili jen dospělí a který tak nádherně voněl.

Když jsem poprvé ochutnala kávu, věděla jsem, že já se zařadím mezi její milovníky. Moc mi chutná.

Dávám si ráda kávu jako povzbuzující nápoj, nebo třeba když jsem někde se známými a přáteli. Káva se stala nápojem, který si dáváme vždycky, když někam přijdeme, nebo ji vaříme, když chceme někoho pohostit a uctít. Káva je nám nabízena denně na pracovištích a různých setkáních.

Co je vlastně káva? Ve zkratce: Káva je nápoj z upražených a rozemletých plodů kávovníku. Káva je charakteristická svou silnou vůní a černou barvou. Obsahuje kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a zvyšuje tlak, má obecně povzbuzující účinky.

Káv je spousta druhů a typů, mají různou chuť podle zemí a lokalit, kde kávovníky rostou. Hodně záleží i na tom, jak je káva upražena. Proto jsem moc ráda, že dnes už máme možnost si kávu vybírat, a pít takovou, která nám opravdu bude chutnat.

Já nejsem velký znalec kávy. Nepoznám drobné odchylky v chuti kávy. Vím prostě, že některá káva mi chutná hodně, jiná méně. Rozhodně ale vím, že hodně záleží na způsobu a kvalitě pražení zrn a mletí kávy. Právě to totiž ovlivňuje výslednou chuť kávy v hrnečku.

Proto jsem si vybrala na ochutnání kávu z Pražírny Drahonice – chci si na kávě opravdu pochutnat a užít si skvělou kávovou vůni i chuť. Kam jinam se obrátit, než na kávové znalce z pražírny.

Vybrala jsem si degustační balíček 6 druhů kávy.

 

Každý z nás má rád jiný typ kávy, proto je možno vybrat si Degustační balíček kávy v několika variantách podle typu přípravy – kávu zrnkovou, aeropress, espresso, french press, mokka, turek – džezva, nebo vakuum pot.

Já jsem si vybrala kávu vhodnou pro přípravu pravého českého „turka“. Tenhle způsob přípravy chutná mému manželovi, a i já si „turka“ ráda dávám. Nádherně totiž voní nejen při mletí a přípravě, ale voní i v hrnečku. A samozřejmě mi báječně chutná.

Všechny druhy kávy v balíčku jsou v kvalitním sáčku a skvěle popsané – včetně informací o jednotlivých druzích káv.

 Jaké druhy kávy jsou v degustačním balíčku?

Cuba Serrano Superior (arabika) – káva s téměř nulovou aciditou, příjemně jemnou a sladkou chutí. Výrazné tóny hořké čokolády a karamelu, dozvuk oříškových tónů. Má bohaté aroma.

Brazil Santos N.Y. Santos (arabika) je nejznámější brazilskou kávou špičkové kvality, je často používána do směsí pro svou vyváženou chuť. Je to káva jemná, neagresivní s nádechem čokolády.

Vietnam ( robusta) – káva má velmi silné aroma, tmavohnědou barvu, hladkou ale i silnou hořkou chuť bez známek kyselosti. Vhodná pro milovníky silné kávy.

Columbia Supremo (arabica) – jednopruhová vynikající káva z podhůří And v Kolumbii, kde tamní rozdílné mikroklima umožní sběr úrody téměř po celý rok se stabilní a vyrovnanou chutí. Supremo má středně intenzivní chuť, lehce zvýšenou ovocnost, někdy s nádechem citrusů.

India Monsooned Malabar AAA (arabika) – plantážní káva z oblasti Malabar, unikátní díky zpracování. Káva je vystavena po dobu 12 – 16 týdnů větru a dešti, tím ztrácí kyselost a získává vyzrálou chuť. Zrna mají světle zlatavou barvu.

Peru SHG Organic (arabika) – káva pěstovaná bez chemie a hnojiv na svazích vulkanických hor v nadmořské výšce nad 1300 m. Tato káva se vyznačuje velmi jemnou a vyváženou chutí s minimem kyselosti a příjemným aroma.

Hned v začátku hodnocení musím říct, že všechny kávy z pražírny Drahonice jsou chuťově vynikající a nádherně voní. Ta vůně je cítit hned po rozbalení Degustačního balíčku. Skvělá kávová vůně.

Degustační balíček je super tip na dárek. Třeba k MDŽ, které se blíží. Kávou totiž, jak říkávala moje babička – nikdy nic nezkazíte. Má ji rád každý.

Pokud mohu poradit, všem, kdo mají rádi kávu – vyzkoušejte kávu z pražírny.  Oproti kávě ze supermarketu je to neskutečný rozdíl v chuti i vůni. I já, jako laik v ochutnávání jsem ten rozdíl cítila. Čerstvá káva z pražírny je kvalitní a skvěle chutná.

Já jsem si nejvíc pochutnala na Columbia Supremo – to je přesně taková jemná a hladká chuť kávy, která mi vyhovuje. Celkem mi zachutnala i Cuba Serrano – lehce čokoládovo-karamelová chuť je opravdu velmi osvěžující a příjemná.

Manžel má rád silnou kávu, ten si nejvíc pochutnal na Vietnam kávě. Na mne byla příliš silná, manžela ale oslovila nejvíc.

I to je výhoda degustačního balíčku.  Dostanete ochutnat několik druhů kávy a můžete si vybrat, která bude ta vaše oblíbená.

Pražírnu Drahonice jsem objevila na doporučení – mají tu totiž kromě kávy vynikající oříškové krémy a skvělou hořkou čokoládu. Jsem mlsoun, proto jsem s chutí ochutnala obě doporučené dobroty. Logicky jsem pak byla zvědavá, jestli i kávu mají tak výbornou (když pražírna, tak by byl hřích kávu neochutnat).

Musím říct, že mají. Skvěle upraženou a skvěle namletou. To je třeba zrovna u přípravy turecké kávy důležité. Není nic horšího, než když je káva plná špatně umletých zrn – tomu manžel říká „prskavé kafe“ – prskáte pak zrníčka z pusy, a z kávy nemáte to správné potěšení.

Jak už jsem psala, já kávu miluji, i moje dospělé děti, když přijedou, si kávu se mnou rády dají.

 Bez dobré kávy bych neměla příjemný začátek dne. Je to takový můj „startovací“ rituál – vstanu a postavím vodu na kávu. Než se umyji, je voda vroucí a mohu si zalít kávu. Pak teprve mi začíná příjemné ráno. Nejdřív se kuchyní rozline nádherná kávová vůně, a pak si dám první doušek kávy a jsem spokojená a šťastná. Příjemný den může začít.

Pokud máte rádi kávu, určitě ochutnejte tu Drahonickou.

Degustační kávový set je prima tip na ochutnávku káv, i jako dárek.

Pokud si chcete set káv prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: Degustační kávový set

Pokud si chcete prohlédnout celý sortiment eshopu pražírny, klikněte zde: obchod Pražírna Drahonice

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: