Marlenka - domácí lahodný medový dezert

05.04.2019 11:22

Těsto:

  •    250g másla
  •    3 velké lžíce medu
  •    3 vejce
  •    300g cukru
  •    400g hladké mouky
  •    1 lžíce sody
  •    100ml mléka

 

Krém:

  •    500ml mléka
  •    6 lžic dětské krupičky
  •    2 lžíce cukru
  •    200g másla
  •    plechovka obyčejného Salka

 

K dozdobení:

  •    rum ( pro děti můžeme vynechat a dát rumovou tresť)
  •    100g mletých ořechů
  •   POSTUP PŘÍPRAVY:

     

    Nad parou (vodní lázeň) rozpustíme máslo, med a cukr. Přimícháme mouku se sodou a nakonec mléko. Mícháme a chvíli ještě zahříváme. Nakonec přidáme celá vejce a důkladně promícháme. Vznikne nám tekuté těsto. To rozdělíme na cca 6 částí. Jednotlivé části rozetřeme na plech s pečícím papírem. Snažte se udělat co nejtenčí těsto. Když to budete dělat prvně, tak vám to může jít hůř (pak se netrapte a udělejte silnější pláty těsta). Mohu vám jen poradit, ať děláte jeden plech po druhém a ostatní těsto nechte v hrnci nad parou, aby moc nevychladlo. Pláty těsta pečeme ve vyhřáté troubě při 170°C cca 7 minut. Z vychladlých plátů těsta ořízneme okraje. Ty rozdrobíme, smícháme s mletými ořechy a odložíme stranou.

     

    Připravíme si krém:

    Z mléka, cukru a krupice uvaříme bustou kaši. Do vychladlé kaše zašleháme máslo a nakonec přidáme Salko (obyčejné). Pak si vezmeme jeden plát těsta a pokapeme ho rumem. Potřeme krémem, přiklopíme dalším plátem, lehce přitlačíme a opět pokapeme rumem a potřeme krémem... končíme krémem. Na poslední vrstvu krému dáme hustě rozdrcené odkrojky s ořechy. Celý dort můžeme pro parádu pocákat čokoládou (rozpustíme s trochou Omegy).

    Zabalíme i s plechem do potravinářské fólie a necháme 2-3 dny uležet. Dá se jíst klidně hned, ale odležený je lepší. Odležený medovník je měkoučký, rozpouští se na jazyku - no prostě fantastický.

    Autor receptu Radka B.

  •   zdroj recept i foto https://www.pidak.cz/recept-marlenka-fantasticka

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: