Letošní vánoce budou vonět kávou - dobrou, kvalitní, z domácí pražírny. Dárek, kterým uděláte radost.

21.11.2019 13:43

Máte rádi kávu? Já miluji kávu. Je to vlastně hned první věc, na kterou každé ráno po probuzení myslím. Bez kávy by moje ráno nebylo úplné a necítila bych se dobře. Dokonce si ráno ráda přivstanu, abych si ji mohla vypít v klidu, bez ranního shonu a chvatu. Už když si kávu připravuji, jsem spokojená, jakmile ucítím její vůni. Mám vůni kávy moc ráda. To jsem měla už jako malá holka. Pamatuji si návštěvy u babičky a dědy, kdy vaření kávy pro ně bylo takovým malým rituálem. Nejdřív si děda sedl a na starém dřevěném mlýnku kávu namlel. Jakmile jsme my, děti zaslechly ono známé vrrrrz…vrrrrrz – věděly jsme, že děda mele kávu a u té nám rád povídá krátké pohádky nebo veselé historky. Už při mletí káva nádherně voněla celou kuchyní. On od ní voněl nádherně i kávomlýnek. Pak babička uvařila kávu a sedli si s dědou a povídali si - bylo to pro ně zastavení, a odpočinek od práce, příjemná chvilka. Občas nám děda dal na lžičce kávu ochutnat- to jsem byla šťastná a spokojená. Myslím, že už tehdy jsem kávu milovala.

Vůně kávy byla dříve cítit i v každém obchodě. Hned za dveřmi každé samoobsluhy stál elektrický mlýnek na kávu, kde si nakupující mohli sami umlít kávu, kterou si koupili. Bylo to takové příjemné kávové uvítání – občas, když dnes vcházím do obchodů a supermarketů, mám pocit, že mi tam něco chybí. A pak si uvědomím, že ano – chybí mi tam ta nádherná vůně čerstvě umleté kávy.

Když jsem jako studentka začala kávu pít pravidelně, abych nespala a mohla se učit, preferovala jsem spíše množství nad kvalitou. Dnes už si kávu vychutnávám, a dbám na to, aby mi opravdu chutnala. Také jsem pochopila, že děda už kdysi věděl, proč si namele vždycky jen množství kávy, které spotřebuje. Je totiž čerstvě namletá mnohem chutnější a výraznější.

Kávu si ráda vybírám, a dám na doporučení. Ráda si kupuji zrnkovou kvalitní kávu, kterou si sama namelu. Občas na ručním kávomlýnku, a když pospíchám, tak na elektrickém. Ale mám pocit, že ten ruční mele nějak lépe.

Tentokrát jsem vyzkoušela kávu z rodinné pražírny Don Franko. Mají totiž kávu, na kterou jsem slyšela jen samou chválu, tak jsem byla trochu zvědavá.

Káva z rodinné pražírny Don Franko je vždy v BIO kvalitě – to znamená, že při pěstování ani při zpracování nejsou používány žádné chemické látky. To mne zaujalo – vždyť kdo by chtěl pít chemii. A udělala jsem dobře- nikdy bych nevěřila, že rozdíl v chuti může být tak veliký. Káva, kterou jsem si připravila je nádherně voňavá, a má příjemnou chuť, která se v puse ještě rozvine. Žádná kyselost ani příměs chuti v téhle kávě není.

Už při rozbalování balíčku s kávou, kterou jsem si objednala, jsem ucítila příjemnou kávovou vůni.

Sáčky se zrnky kávy jsou v obalech, které se dají vyhodit do BIO odpadu a nezatěžují ekologii a životní prostředí,a přitom kávu uchovávají čerstvou a voňavou.

Na sáčcích s kávou jsem měla napsané věnování – i taková maličkost moc potěší, a udělá z dobré kávy osobní dárek od srdce. Uvařila jsem si tedy kávu ze sáčku s nápisem: „Voňavá kávička pro Janu – Ať jste stále v pohodě“. A věřte, že jsem byla v pohodě. Úsměv, který se mi na tváři objevil po přečtení věnování na sáčku, mi na tváři zůstal i po vypití kávy. Je prostě skvělá. Chutnala mi tak, že mne mrzelo, že je šálek tak malý a kávy v něm tak málo. A hned po dopití jsem se těšila, až si uvařím další šálek téhle černé dobroty.

Druhý sáček byl s nálepkou a věnováním Kávové vánoce. Nejdřív jsem chtěla schovat kávu na vánoce –  dobrá, 100 % Arabica je po rozbalování dárků příjemným zakončením vánoc. Ale nevydržela jsem. Musela jsem ochutnat, jestli i v tomhle sáčku je káva tak dobrá a voňavá, jako v tom prvním. A byla. Chutná, silná, dobrá voňavá – a věřte, že bych našla ještě spoustu lichotivých přívlastků, které bych téhle kávě dala. I přítel po ochutnání uznale pokýval hlavou.

 

V eshopu rodinné pražírny Don Franko si můžete vybrat kávu podle vlastní chuti. Každá z káv je certifikovaná v BIO kvalitě. Dodávaná je jako zrnková káva – aby chuť byla intenzivnější, je lépe si namlít kávu čerstvou.

Pokud nemáte doma mlýnek na kávu, můžete si k balení kávy koupit i kávomlýnek ve výhodné sadě - balíček s kávomlýnkem najdete po kliknutí zde: Kávové vánoce

 

 

Pokud si chcete přečíst více o kávě z rodinné pražírny Don Franko, klikněte zde: pražírna kávy Don Franko 

 

Pokud máte rádi kávu, doporučuji vám ochutnat kávu bez chemických příměsí v  BIO kvalitě z rodinné pražírny Don Franko. Ta káva voní už přes sáček tak opojně, že máte chuť ji hned uvařit. A její chuť je stejně skvělá, jako její vůně. A pokud uvažujete o kvalitním a dobrém dárku – klidně i s osobním věnováním – kupte sáček dobré kávy. Vždyť je to právě káva, kterou všichni rádi pijeme hned ráno po probuzení, nebo při posezení s přáteli, nebo při chvilkách relaxuj a odpočinku. Proto je fajn si odpočinek a relax zpříjemnit kvalitou. Tu jsem našla v rodinné pražírně Don Franko. A budu tuhle kávu všem doporučovat – moc mi totiž chutná.

 A tak už si připravuji mlýnek, a protože má přijet vnouček, už si v duchu připravuji i pohádku, jakou mu budu při mletí kávy vyprávět. Aby měl jednou ke kávě tak skvělý vztah, jako mám já díky dědečkovi a jeho starému rozvrzanému mlýnku.

Sortiment eshopu pražírny kávy najdete po kliknutí zde: Rodinná pražírna Don Franko

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: