Letní koláč s rybízem a mletými mandlemi

11.07.2025 11:16

 

Suroviny

na těsto

  •    125 g másla nebo Hery máslová příchuť
  •    250 g hladké pšeničné mouky
  •    1 vejce
  •    1 lžíce rumu
  •    špetka soli
  •    100 g cukru krupice
  •    2 lžíce ledové vody

na náplň

  •    3 vejce
  •    100 g mandlové mouky
  •   100 g smetany ke šlehání
  •   100 g změklého másla
  •   400 g černého i červeného rybízu, (josta)
  •    květy ze 4 stonků levandule (není nutné,ale ta chuť je velmi příjemná a svěží)

a ještě

  •   50 g mandlové mouky na posypání těsta
  •   kousek másla nebo trocha oleje na vymazání formy

Postup

Suroviny, které jste si připravili na těsto, smíchejte. Ideální je použít robota s hnětacím hákem na tuhá těsta. Šetříte čas i ruce. Těsto nechejte dvě hodiny odpočívat v lednici.
Formu na koláč, o průměru zhruba 25 až 30 cm, vymažte olejem nebo kouskem másla.
Těsto rozválejte do kruhu. Dejte do zapékací formy. Zvedněte kolem okrajů.
 
Povrch těsta posypejte mandlovou moukou.
Připravte si náplň. Vejce, máslo, smetanu i mandlovou mouku umíchejte metličkou do hladké směsi. Vylijte na těsto.
Z rybízů oberte pouze kuličky a ty rozsypejte na náplň. Pokud máte jiné ovoce, drobnější kousky nasypejte na těsto celé, větší ovoce (jablka, jahody, hrušky) nakrájejte na kostičky nebo na plátky.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, 45 až 50 minut. Povrch musí zezlátnout, náplň musí být uvnitř upečená. Jak to poznáte. Zatlačte prsty na střed, musí být pevný.

Foto: Alena Kolaříková, zdroj: zena-in.cz

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: