Letní dort s tvarohem, mascarpone a čerstvým ovocem

06.08.2021 11:40

Suroviny

  •    150 g cukru krupice nebo třtinového cukru
  •    3 vejce
  •    125 g másla pokojové teploty
  •    300 g hladké mouky
  •    prášek do pečiva (1/2 balíčku)
  •    špetka soli

na krém

  •    100 g cukru krupice
  •    1 vanička tvarohu (250 g)
  •    1 balení mascarpone (250 g)
  •    1 žloutek

na dokončení

  •    přibližně 300 g libovolného čerstvého ovoce

Postup

Cukr a vajíčka dejte do kuchyňského robota se šlehací metlou a vyšlehejte do nadýchané žluté pěny. Přidejte změklé máslo a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec špetku soli. A umíchejte těsto. Nelekejte se, nebude příliš tekuté.

Na dno rozevírací dortové formy použijte kus pečícího papíru. Nejlepší je, když ho do formy přivřete a čouhající kusy papíru odstřihnete. Boky vymažte máslem nebo olejem. Do formy přendejte těsto a povrch uhlaďte.

Mísu robota umyjte a dejte šlehat cukr, žloutek a tvaroh. Až se spojí, nechejte robota běžet na nižší otáčky a postupně, po lžících, přidávejte mascarpone. Tak dlouho, až bude všechno zašlehané a budete mít krásný krém. Někdy přidávám i trochu vanilky, někdy sladím medem.

Krém uhlaďte na těsto a nahoru naskládejte ovoce. Já si nechávám hrst ovoce ještě stranou, většinou maliny a naskládám je až na upečený dort.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Bude to trvat přibližně 45 – 50 minut.
Vyndejte z trouby, na mřížku. Nechejte vychladnout a vyndejte z formy.

Podávejte vychlazené.

zdroj https://zena-in.cz/clanek/letni-dort-s-tvarohem-mascarpone-a-cerstvym-ovocem foto : Alena Kolaříková

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: