Kynutý rebarborový koláč s tvarohem a drobenkou

07.05.2025 15:00

Univerzální recept na kynuté těsto, který můžete použít na všechny druhy ovoce, tentokrát je zvolena rebarbora

Suroviny

  •    450 g polohrubé mouky
  •    400 ml mléka
  •    100 g měkkého másla
  •    20 g čerstvého droždí
  •    špetka soli
  •    50 g cukru krupice
  •    2 vejce

náplň

  •    500 g polotučného tvarohu ve vaničce
  •    2 vejce
  •    100 g cukru krupice

drobenka

  •    220 g hrubé mouky
  •    150 g cukru krupice
  •    70 g másla

 

  •    asi 6 velkých stvolů rebarbory

Postup

Ve vlažném mléce rozmíchejte lžíci cukru a lžíci mouky. Rozdrobte droždí a nechejte vzejít kvásek - na povrchu budou bubliny.

Vejce vyšlehejte s cukrem do krémova. Přidejte máslo, mouku, mléko s kváskem a špetku soli. Umíchejte celkem řídké těsto, které nechejte hodinu odpočívat na teplém místě.

Ke konci kynutí vyšlehejte cukr a vejce na tvarohovou náplň. Poté opatrně vmíchejte tvaroh. Vykynuté těsto vylijte na plech vyložený pečícím papírem. Já jsem použila plech o velikosti cca 30 x 40 cm. Těsto roztáhněte po celém plechu, ideálně stěrkou. Na těsto vylijte tvarohovou náplň. Je taky celkem tekutá, nelekejte se, možná se rozlije i do stran, kolem těsta. Nevadí.

Nahoru naskládejte na kousky nakrájenou rebarboru. Zaskládejte celý povrch.  Umíchejte suroviny na drobenku a rebarboru drobenkou pokryjte.

 

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, dozlatova, což je asi 45 minut.

Foto: Alena Kolaříková , recept ŽENA-IN - Kynutý rebarborový koláč s tvarohem a drobenkou

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: