těsto
náplň
Z uvedených surovin zpracujeme kynuté těsto a necháme cca 1 hodinu vykynout. Dnes jsem těsto zadělala v domácí pekárně, neboť jsem měla plno práce souběžně (švestková povidla, švestkové kompoty). Do mouky jsem přidala všechny sypké ingredience, udělala důlek, do kterého jsem rozdrobila kvasnice a přelila vlažným mlékem, poté přidala vejce a rozpuštěné vlažné máslo. Program těsto uhnětl během 45 minut. Těsto jsem nechala ještě cca hodinku dokynout a během této doby jsem ho několikrát lehce obrátila v míse. Mezitím je dost času připravit si tvarohovou náplň. Tvaroh utřeme s cukrem, přidáme vejce a trochu rumu (tradičního jindřichohradeckého). Hladkou tvarohovou směs nechám chvilku odležet v chladničce a vrátím se k těstu.
Pracovní desku posypu hladkou moukou a z těsta vyválím obdélník o rozměru 50 x 30 cm. Ten po celé délce pokapu rozpuštěným máslem a posypu skořicovým cukrem. Po delší straně zaroluji do válečku, který poté rozkrájím na menší dílky. Ty otočím a řeznou stranou položím na vál. Půlkou vypeckované švestky udělám do těstového koláčku důlek a švestku v něm ponechám. Položím ji řeznou stranou vzhrůru. Do důlku po pecce přidám trochu tvarohové směsi, položím druhý dílek švestky opět řeznou stranou vzhůru a místo pecky vložím jádro pekanového nebo vlašského ořechu. Jednotlivé naplněné dílky vkládám do dortové formy, předem vymazané máslem. Spodní díl formy vyložím pečicím papírem a máslem vymažu jen boční stěny. Každý dílek po stranách pošimrám mašlovačkou namočenou do rozpuštěného vlahého másla. Formu vyložím dosti těsně a ještě před pečením nechám cca 15 minut dokynout. Vkládám do rozehřáté trouby na 170 °C a peču tak 1 hodinu, kterou jsem po kontrole musela nastavit ještě deseti až patnácti minutkami. Vhodný je párátkový test, aby bylo jasno zda je správně upečeno. Jakmile povrch rozetky začne zlátnout, je to přesně ta doba, kdy chce z trouby ven. Vynesu ji na zahradu a tam nechám trochu prochladnout. Než vychladne docela, je dobré najít si čas a ještě trochu povrch rozetky omašlovat máslem, do kterého můžeme přikátpnout trochu rumu. Když mi tahle voňavá švestková nádhera chladla na zahradním stolku, poprášila jsem ji moučkovým cukrem a okrášlila zelení ze svého záhonku. Ideální jsou drobné mátové lístky.
zdroj recept ŽENA-IN - Kynutá švestková rozetka s pekanovými ořechy
Foto: Šárka Škachová
—————
Přihlaste se k odběru novinek: