Křupavý a nadýchaný nekynutý koláč s borůvkami a ořechovou drobenkou

23.01.2020 17:32

 

Borůvky koupíte mražené,a mlsat můžete bez výčitek - tenhle recept je vynikající a zdravý. Recept je Jany z blogu ZÁSADNĚ ZDRAVĚ. Variabilní recept je ze zdravějších surovin a hotový koláč chutná naprosto skvěle – je křupavý, nadýchaný a s výtečnou drobenkou s ořechy. Na nekynuté těsto se nejvíc osvědčila celozrnná mouka pšeničná a celozrnná špaldová smíchané půl na půl. Určitě ale můžete použít taky:

• kombinaci ovesných vloček a pšeničné mouky

• kombinaci pohankové a celozrnné pšeničné mouky

• kombinaci pohankové, rýžové a kukuřičné mouky (bezlepková varianta)

• žitnou mouku

TĚSTO:

  • NÁPLŇ:

    OŘECHOVÁ DROBENKA:

    • máslo 80 g
    • mleté ořechy 80 g
    • celozrnná špaldová mouka 80 g
    • třtinový cukr 80 g
    •   Nakrájejte máslo na malé kousky a rozpusťte ho v rendlíčku.

    •   Rozmixujte ořechy nadrobno.

    •    Do misky prosejte mouky, přidejte špetku soli i cukr a prášek do pečiva a promíchejte.

    •   Vyšlehejte vajíčko spolu s mlékem, javorovým sirupem a i s rozehřátým máslem vlijte do misky k suchým ingrediencím. Vypracujte těsto.

    •   Rozehřejte troubu na 180 °C bez horkého vzduchu.

    •   Těsto vyválejte anebo rukama rozprostřete na pečicí papír, už přímo v pekáčku, okraje nechte lehce vyšší. Nasypte na něj omyté a okapané borůvky.

    •   Smíchejte rozmixované ořechy s moukou, rozměklým máslem a cukrem, prsty „užmoulejte“ drobenku a koláč jí bohatě zasypte.

    •   Pečte v předehřáté troubě 20 minut na 180 °C bez horkého vzduchu, a dalších cca 15 minut na 160 °C s horkým vzduchem dozlatova.

zdroj: https://fresh.iprima.cz/recepty/krupavy-nadychany-nekynuty-kolac-s-boruvkami-orechovou-drobenkou

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: