Koláče z Chyšek . vynikající a chutné
08.02.2019 13:29
1 kg polohrubá mouka (lze použít i hladkou)
200 g cukr krupice
200 g tuk
42 g droždí
500 ml mléko
1 lžička citronová kůra
2 ks vanilkový cukr
1 lžička rumové aroma
1 ks vejce
1 ks žloutek
Do hrníčku odlejeme trochu mléka, rozdrobíme kvasnice, přidáme trošku mouky a cukru a necháme v teple vzejít. Mezitím než kvasnice vzejdou, dáme do mísy prosátou mouku, cukr, citronovou kůru, vanilkové cukry, rumové aroma, vajíčka a promícháme.
Mléko a tuk dáme do kastrůlku a pomalu necháme rozpustit. Necháme trochu zchladnout a nalejeme k mouce do mísy a promícháme. ( Mléko a tuk dávám k mouce teplé tak, aby bylo dost teplé, ale nepálilo na prst). Do takto teplé směsi nalejeme kvasnice a důkladně promícháme.
Těsto musí být vláčné a nesmí lepit. Já dávám těsto kynout do trouby ohřáté asi na 40°C. Po hodině těsto prohněteme a necháme znovu kynout. Po vykynutí odkrajujeme těsto polévkovou lžící kousky těsta, které v ruce zpracujeme na placku a plníme náplní. Naplněné koláče klademe na pekáč vyložený papírem na pečení. Doprostřed koláče uděláme důlek a naplníme, například tvarohem, marmeládou, povidly, ......
Před pečením koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 15 - 20 minut. Po upečení koláče potřeme rozpuštěným máslem.
Zdroj recept i foto: https://www.recepty.cz/recept/kolace-z-chysek-148702
Zdroj: https://www.recepty.cz/recept/kolace-z-chysek-1487021 kg polohrubá mouka (lze použít i hladkou)
200 g cukr krupice
200 g tuk
42 g droždí
500 ml mléko
1 lžička citronová kůra
2 ks vanilkový cukr
1 lžička rumové aroma
1 ks vejce
1 ks žloutek
Zdroj: https://www.recepty.cz/recept/kolace-z-chysek-148702
—————
Zpět