hladká mouka 50 dkg
droždí 4,2 dkg
cukr krupice 8 dkg
majonéza 100 ml
olej (slunečnicový) 1 dcl
žloutky 2 ks
špetka soli
mléko dle potřeby 250 - 500 ml
1) Rozděláme kvásek. Do hrnečku dáme malou lžičku cukru, mléko a nadrobím kvasnice a nechám vykynout, poté vlijeme do mouky a vařečkou hněteme těsto. Zbylé mléko přilije podle potřeby, raději řidší těsto, ale tak aby se nelepilo na mísu.
2) Do mísy nasypeme mouku a osolíme, zvlášť v misce rozmícháme šlehačem cukr, majonézu, olej a žloutky, vlijeme do mouky.
3) Potrousíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi půl hodiny vykynout.
4) Plech vymažeme sádlem, navážíme si 12 dkg těsta, vytvarujeme bochánky. Dáme dva šikmo na plech a necháme chvíli kynout. Rukou vytvarujeme kulatý koláč, okraj potřeme rozšlehaným vajíčkem a zdobíme již připravenými náplněmi.
5) Na tvaroh dáme rozinky, na mák oloupané mandle.
6) Pečeme na 150 stupňů na obě pakety. Ještě teplé se můžou posypat vanilkou. Já je necukruji, protože máme raději méně sladké.
Náplň:
1.) tvaroh
50 dkg tvarohu
1 sáček vanilkového pudinku
cukr dle chuti
1 celé vejce
1 vanilku
1 lžíci rumu
2.) mák
nejlepší je koupit 250g hotové makové náplně, která se už jen rozmíchá s vodou
3.) švestková povidla
Koláče z majolky jsou velice křehké a dlouho vydrží měkké. Dají se uchovávat i v mrazáku, po rozmražení jsou jako čerstvé.
zdroj: https://prozeny.blesk.cz/soutez/kolac/2013/profil/122/kolac-z-majolky
—————
Přihlaste se k odběru novinek: