Knížky Kamarádi z Medového lesa z nakladatelství Kazda - skvělé čtení pro malé děti, které jdou do školky, i jako procvičení čtení malých školáků. Možno i jako krásné audioknihy.

21.08.2023 13:01

Kamarádi z Medového lesa.

 

Blíží se konec prázdnin.  S ním i konec odpočinku, děti začnou chodit do školky a do školy. 

Je fajn poslední dny prázdnin se staršími dětmi pocvičit trochu čtení. Ono se přes prázdniny na dětské čtení trochu pozapomíná, a dětem pak dělá potíže se ve škole na písmenka soustředit. Je důležité vybrat nějakou prima knížku, a nechat děti každý den chvíli číst nahlas, aby si zase trošku čtení pocvičily, a měly ve škole pohodu.

Jak už jsem zmínila, je ke čtení potřeba vybrat knížku, která děti bude bavit. Bavit je příběhem, ale i ilustracemi. Ty jsou hodně důležité, protože děti ovlivní při představě postav v knížce.

Já mám moc ráda knížky pro děti z nakladatelství Kazda.

Knížky jsou o přírodě, vycházejí ze skutečného života, a jsou tak dětem blízké. Knížky jsou takovým milým příběhem – jsou z prostředí, které děti znají, ale je v nich i kus pohádky, protože kamarády, kteří dětem pomáhají zvládnout různé situace, jsou zvířátka.

Jako první jsme s vnoučkem četli Kamarádi z Medového lesa – Jak zahnat stesk.

Vnouček totiž půjde do školky, a v téhle knížce se píše o malém Davídkovi, kterému se do školky nechce. Půjde tam totiž poprvé, a bojí se, že se mu bude stýskat po mamince.

Nejdřív jsme s vnoučkem prohlédli obrázky v knížce, abychom věděli, jaká zvířátka v příběhu budou, a také aby se v příběhu lépe orientoval.

Malý David se do školky netěší, a stýská se mu. A tak mu zvířátka pomohou.

Divoké prasátko Chrochtík – je mazané a neustále hledá dobrodružství, a jeho maminka ho pořád hledá. Chrochtík umí všechny rozesmát.

Laňka Daňka je opatrná a neustále si dělá starosti, je moudrá a umí poznat, jakou má kdo náladu a pocit.

Lišák Míša- je zvědavý, a do všeho strká nos, je skvělý kamarád a má čuch na kamarádství.

Mývalka Makovička se ráda o všechny stará, pečuje o čistotu a každou chvíli radostně tleská. Svoje jméno má podle kytičky vlčího máku ve vláskách.

Tahle zvířecí parta vyrobí lesní kalendář, ve kterém se každou půlhodinku objeví malý dárek, aby Davídek a děti měli radost a nebylo jim ve školce smutno. Kde je tahle parta zvířátek, tam je všem fajn. I Davídkovi a ostatním dětem je prima. Pochopí, že ve školce může být legrace, a spousta kamarádů.

Tahle knížka je fajn pro všechny malé děti, které půjdou do školky.

Knížku si můžete prohlédnout, nebo koupit po kliknutí zde: Kamarádi z Medového lesa – Jak zahnat stesk

 

Druhá knížka je: Kamarádi z Medového lesa – Králíčci v ohrožení.

 

I tady jsou hlavní hrdinové zvířátka mývalka Makovička, divoké prasátko Chrochtík, lišák Míša a laňka Daňka.

Tentokrát je příběh o neposlušné holčičce Pavle. Ta se vydá do lesa za dobrodružstvím, a najde dva králíčky, kterým hrozí nebezpečí.

Děti z lesní školky jsou na výlet a malá neposlušná Pavla strká klackem do mraveniště. Mravenci se rozlezou a vlezou jí i do kalhot. Pavlu to štípe a pálí, a tak ji zvířátka dovedou k potoku, aby se zbavila mravenců.

Při této výpravě pomohou malým ohroženým králíčkům.

Děti u téhle knížky pochopí, že nesmí ubližovat zvířátkům, ani těm, která jsou malá a nemohou se bránit. Třeba mravencům. Ti se ale, ač to tak nevypadá, bránit umí. Také se děti naučí, že když je potřeba, podle svých sil by měly umět pomoc slabším. A hlavně - že poslouchat se musí. Knížka je plná poučení,ale i veselých chvilek, kdy jsme se s vnukem hodně smáli.

Knížku si můžete prohlédnout, nebo koupit po kliknutí zde: Kamarádi z Medového lesa – Králíčci v ohrožení

 

Třetí knížkou, kterou jsem vybrala, je Kamarádi z Medového lesa – Pojďte s námi hledat poklad.

I v této knížce najdou děti své oblíbené zvířecí kamarády. Jsou to mývalka Makovička, divoké prasátko Chrochtík, lišák Míša a laňka Daňka.

U nás se velmi osvědčilo to, že v knížkách vystupují stejná zvířátka. Vnouček už je z předchozích příběhů dobře zná, a všechna dobrodružství hodně prožívá.  To, že se zvířátka nemění, mu pomáhá soustředit se na příběh, a cítí se příjemně.

Tentokrát je příběh o hledání pokladu. V lese už dlouho prší. Zvířátka se ve své skrýši nudí (jako děti, když prší), a nakreslí si proto mapu pokladu. Mapu ale najdou děti z blízké lesní školky a hned chtějí poklad hledat. Zvířátka pro děti poklad seženou, a začne velké dobrodružné hledání pokladu. Děti ani zvířátka přitom netuší, že to, co je pro někoho harampádí, může mít pro někoho velkou hodnotu. Děti se tady učí hravou formou o tom, co je přátelství, spolupráce, a že nemají nic kolem sebe ničit. Že i to, co jim připadá obyčejné, může být pro někoho cenné, a může tu věc mít velmi rád.

Knížku si můžete prohlédnout, nebo koupit zde: Kamarádi z Medového lesa – Pojďte s námi hledat poklad

 

Všechny tři knížky jsou báječné, a skvěle čtivě napsané. Vnuk se u knížek neskutečně baví. Často se zastavíme u ilustrace, a ještě si o zvířátkách i postavách z knížky povídáme, a doplňujeme si příběh vlastním vyprávěním podle obrázků. Obrázky jsou nádherné, roztomilé, a líbí se dětem, ale i mě, jako dospělé.

Tyhle knížky se prostě opravdu povedly. Připravují děti na různé situace, které mohou zažít, a zároveň je příběhem a prostředím učí lásce k přírodě. Láska k přírodě je v každé z těchto knížek cítit na každé stránce. Jsou to knížky milé a krásné. Moc nás doma baví.

A jestli můžu doporučit, vyzkoušejte i audioknihy. Každá z těchto knížek má i verzi audioknihy. Pokud mají vaše děti rády poslech audioknih, tyhle je budou opravdu bavit. Jsou nádherně načtené paní Molavcovou, takže opravdu paráda!

Pro menší děti perfektní jako poslech příběhu před spaním. Pro ty starší děti jsou tyto knížky skvělé k procvičování četby. Písmenka jsou větší, takže se dětem dobře čtou.

Les a přírodu miluji, a vedu k lásce k přírodě i svoje vnoučata. Tyto knížky jsou plné lásky k přírodě, příběhy jsou milé, vtipné, i poučné. Ideální čtení pro malé čtenáře.

Autorkou všech těchto knížek je Andrea Schütze

Překladatel je Dagmar Heeg

Pokud si chcete prohlédnout i další knihy pro děti a dospělé, klikněte zde: Knihy z Nakladatelství Kazda.

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: