Knihy o přírodě z nakladatelství Kazda - knihy, které mají smysl. S láskou k přírodě.

11.01.2021 14:28

Každoročně si pod stromeček přeji knihy a knihy jsou také dárek, který ráda dávám svým dětem i vnoučatům.  Knihy jsou zdrojem zábavy i vědomostí, přenášejí nás do světa fantazie, nebo do přírody. Jako třeba knihy z nakladatelství Kazda. Knihy z nakladatelství Kazda jsou plné přírody a krásna.

Nakladatelství má svůj krásný slogan – Kazda – knihy, které mají smysl, a také S láskou k přírodě.

Příroda je zdroj energie. Já když se cítím unavená z práce, nebo z přetechnizovaného světa plného stresu, utíkám do přírody. Tam ožívám, tam si dobíjím baterky. A když je venku ošklivě, pročítám si knihy z nakladatelství Kazda – v nich si malý kousek přírody mohu užívat i v klidu domova.

Dnes bych vám takhle chtěla představit tři „baterky dobíjející“ knihy o přírodě. Jsou to knihy Přírodě na stopě a Moudrost lesa od Petra Wohllebena a kniha Poznáte ptáky našich zahrad? Od Ulricha Schmida.

K lesu a přírodě jsem měla blízko už jako malá holka. Proto mne o přírodě baví i číst. Pokud se domníváte, že vás knihy nebudou bavit, protože jste spíš čtenáři románů a příběhů, tak vás mohu ubezpečit, že se mýlíte. I já jsem si donedávna myslela, že mne baví jen romány a příběhy, ale když jsem objevila tyhle knihy o přírodě, čtu je moc ráda. Jsou psané zajímavě a velmi čtivě, není to žádná nudná učebnice, ale z každé z těchto knih přímo tryská láska k přírodě, a to takovým způsobem, že vás jemně a nenásilně přivede do přírody, a najednou ji vidíte autorovýma očima, a zjistíte, že hltáte každý řádek, a kniha se vám nechce ani odložit.

Kniha Přírodě na stopě má podtitul: Jak pozorovat, chápat a využívat přírodní jevy nejen na zahradě.

V téhle knížce si najde každý to svoje. Není v ní nic, co bychom neznali ze svého okolí. Je o přírodě, která nás obklopuje v každodenním životě. V podstatě jakmile vyjdeme z domu, už záhon, kolem kterého projdeme, je příroda, kterou ani nevnímáme a bereme ji jako samozřejmost.

Doba je rychlá, a my zapomínáme vnímat své okolí, a přehlížíme tak jevy a věci, které naši předkové znali. Třeba to, že některé přírodní úkazy nám naznačí, jaké bude počasí i bez aplikací a internetu. Stačí se podívat na oblohu a zjistit, jaká je obloha a jaké jsou mraky. Zapadající slunce nám například prozradí, že pokud při západu září krásně červeně, bude následující ráno jasné a krásné. Pokud jsou naopak po ránu na nebi červánky, je to naopak – bude pršet. Už stará pranostika říká: Ranní červánky, stáhnou moldánky“. Ale i tyto pranostiky mají výjimku – a tu dokáže způsobit směr větru. Jak ji ovlivní? To napoví kniha.

I rostlinky mohou pomoci předpovědět počasí. Pokud se blíží déšť, některé typy květin se zavírají, aby v nich nenavlhnul pyl. Třeba pupava bezlodyžná (v němčině se jí dokonce říká meteorologický bodlák). Mechanismus zavírání před deštěm funguje i u usušených rostlin, proto si je dříve lidé zavěšovali na dveře – takový přírodní barometr. Takových znalostí o přírodě je tato kniha plná. Určitě stojí za přečtení. A mohu vám zaručit, že až si tuhle knihu přečtete, budete se na spoustu věcí – tak obyčejných – dívat jinak. Budete už totiž vědět, co dokáže předpovědět třeba obyčejná sedmikráska, nebo jak podle měsíčku lékařského poznáte kolik je hodin.

Úryvek z knihy:

Jakmile vykročíte z domovních dveří a projdete se zahradou či nedalekým parkem, obklopí vás příroda. Probíhají zde tisíce malých i velkých procesů, které jsou často fascinující a krásné – pokud si jich člověk vůbec povšimne.

V dobách minulých bylo životně důležité, aby uměl každý tyto indicie poznat a správně interpretovat. Naši předci byli na přírodě značně závislí a byli si toho vědomi. Dnes nám nepřetržitě naplněné regály v supermarketech, konstantní dodávky energie a uzavřené pojistky proti všemu možnému nalhávají, že toto dávné pouto již pozbylo platnosti. Náš odklon od přírody je zjevný především v suchých a horkých létech. Zatímco zemědělci a lesníci naléhavě touží po dešti, značná část městské populace si přeje, aby počasí vydrželo. Důsledků sucha si nejsme vědomi a mnohdy o nich vůbec nemáme tušení. Vzhledem k poškození životního prostředí a změnám klimatu je přitom nesmírně důležité, abychom rozpoznali a pochopili signály, které příroda vysílá. Teprve pak budeme schopni si uvědomit, co všechno můžeme ztratit.

Pokud si knihu chcete prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: Přírodě na stopě

 

Další skvělou knihou od Petra Wohllebena je Moudrost lesa.

Pokud se domníváte, že touto knihou uděláte radost myslivcům, tak se nemýlíte. Určitě si ji rádi přečtou. Tahle kniha je ale nejen pro myslivce, ale pro všechny, kdo mají rádi les.

 Jakmile vejdete do lesa, ocitáte se v místě, kde každá sebemenší rostlinka má svůj význam, každý brouk, králík, nebo jiné zvíře je součástí skupiny obyvatel lesa, kteří mají svůj úkol a význam. Les je tvořen nejen stromy, ale i travami, kapradinami, mechem, lesními rostlinkami – a každá z nich je důležitá, každá přispívá lesu něčím zvláštním. V knize se dozvíte, třeba jaký je rozdíl mezi divoce rostoucími stromy a stromy kultivovanými, ale také i o lovu zvěře a o tom, jak se v lese chovat. Je to kniha psaná hajným, který les vnímá s láskou, a dokáže velmi poutavě a srozumitelně vysvětlovat jak, a čím les žije. Pokud patříte k těm, kteří v lese ožívají a nabíjejí se v něm energií, tahle knížka vás bude bavit.  Dozvíte se v ní spoustu zajímavostí a faktů.

Pokud si knihu chcete prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: Moudrost lesa

 

Poslední knížkou, kterou vám dnes chci představit, je od Ulricha Schmida Poznáte ptáky našich zahrad?

Kniha je plná informací o ptáčcích a hlavně je doplněna i o fotografie těchto ptáčků.

Tuhle knížku si moc rádi prohlížíme s vnoučky. Máme totiž v zimě na zahradě krmítko a v létě pítko pro ptáčky, a moc rádi se na ně díváme.

Když jsem ale přemýšlela o tom, kolik ptáků vlastně dobře poznám, zjistila jsem, že moc ne.

Jasně, takové ty základní jako je sýkorka, vrabec, kos, nebo třeba straka poznám snadno. Ale u těch ostatních už nevím. Proto jsem do téhle knížky nakoukla s velkou zvědavostí. Jsem celkem překvapená, kolik ptáků v našich zahradách žije. Třeba strnada jsem znala jen podle jména. O skřivánkovi jsem znala jen pranostiku že Na Hromnice má skřivan vrznout, i kdyby měl zmrznout-ale nikdy jsem ho neviděla. Že je slavík nejlepší zpěvák ze všech pěvců jsem věděla ze všech pohádek, ale nikdy jsem ho neviděla. Že má někdo na nose hýla jsem znala jako pořekadlo pro ty, kdo mají mrazem červený nos – jak ale vlastně hýl vypadá? Jak krásně barevný je stehlík jsem vůbec netušila. A tak bych mohla pokračovat ještě dlouho.

Při prohlížení obrázků ptáků budete velmi překvapeni, jak jsou krásní, a kolik jich vlastně znáte jen jménem, ale nikdy byste je nepoznali. Teď si je můžete konečně prohlédnout, přečíst si o nich a při pozorování krmítek a pítek pak budete možná překvapeni, kolik různých ptáčků k nim přilétá, a budete je konečně poznávat a umět pojmenovat. Knížka baví i děti, a při každé procházce teď kluci mnohem víc koukají kolem sebe, a sledují ptáčky.

Pokud si knihu chcete prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: Poznáte ptáky našich zahrad?

 

Venku je velká zima, proto ven chodíme na procházku, a když je sníh tak lyžovat a sáňkovat. Na procházky po lese v zimě tolik nechodíme. Proto je zima ideální pro to, abychom si o lese alespoň četli. V knihách z nakladatelství Kazda si les a přírodu přinesete domů v krásných knížkách.

Pokud si chcete prohlédnout celý sortiment eshopu, klikněte zde: Nakladatelství Kazda

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: