Kniha Smarticular: UPCYKLACE - Nový život starých věcí - více než 100 inspirativních návodů na znovupoužití starých a použitých věcí.

16.08.2021 14:45

 

Kniha Upcyklace – Nový život starých věcí

 

Minulý týden se mi dostala do rukou kniha Upcyklace – Nový život starých věcí  z nakladatelství Kazda.

Knížka mne tak zaujala, že jsem v ní listovala celý víkend, a už teď ji mám olepenou barevnými papírky se záložkami u výrobků, které mne zaujaly nejvíc, nebo které určitě zkusím vyrobit.

Mám ráda přírodu, a vše kolem ní. Odmala si nejvíc odpočinu v lese, a tam nacházím i nejvíc inspirace a klidu. Proto mne celkem děsí, když vidím, jak příroda dostává zabrat – ať už nešetrnými zásahy, civilizací – chemií a různými výrobními procesy nepříliš k přírodě šetrnými, nebo i přírodními katastrofami. Všechno tohle ve mně posiluje pocit, že musíme udělat všechno, co je v našich silách, abychom přírodu chránili. Třeba i tím, že nebudeme produkovat zbytečný odpad, nebo i tím, že používáním starších věcí zabráníme ničení přírody a zbytečným chemickým procesům.

Je mi jasné, že není možné používat jen staré a použité věci. Někdy prostě nové je třeba, ale leckdy zase naopak můžou staré věci skvěle posloužit.

Vždycky se mi třeba líbilo, jak v amerických filmech si ženy vyráběly patchwork metodou přehozy a deky. Každá generace pak k dece přidala nějaký svůj kousek, a byla z toho nádherná rodinná tradice a deka, na kterou byly hrdé celé rodiny. Protože mám pár věcí, kterých jsem se nechtěla vzdát – třeba oblíbené kousky oblečení, přehozy po babičce a další věci – začít z nich vyrábět třeba deku by bylo fajn. Zkusím to.

Pokud máte obavy, že nejste zrovna zruční – můžu vás ujistit, že ani já nejsem zrovna typ na ruční práce. V knížce ale najdete tipy na výrobky i pro úplné začátečníky.

Spoustu výrobků je i skvělým tipem na tvoření s dětmi. Určitě je bude bavit dávat starým věcem nový život.

Při listování jsem si hned vzpomněla na kamarádku Věrku, která nám vždycky kladla na srdce, že nemáme vyhazovat staré džíny – že jsou skvělé na výrobu různých taštiček, kabelek a pouzder. I takové tipy tady najdete.

Knížka není ale jen o recyklaci starých věcí.

Je tu i spousta nápadů jak oživit starší věci – prostě třeba vezmete obyčejné bílé tričko, které už moc nenosíte. Třeba i proto, že vám na něj něco ukáplo, a vznikl malý nevypratelný flíček. Tyhle flíčky jsou sice malé, ale vidíte je na první pohled. Pak zbývá buď nosit tričko na doma, nebo mu vtisknout nový život třeba levandulovým potiskem – k tomu je třeba jen obrázek vytištěný na laserové tiskárně a levandulový olej – olej rozpustí část barvy a neuvěřitelně ji zvýrazní a ještě díky němu bude barva voděodolná. Postup je popsán krok za krokem velmi podrobně a pochopitelně tak, že takové tričko vyrobí každý.

Ze starých ručníků lze vyrobit předložku do koupelny. Jednoduše rozstříháním a spletením starých ručníků. Stačí nůžky, a na dokončení jehla a nit. Tohle je právě výrobek, který s vámi lehce zvládnou splétat i děti.

Nápadů na použití starých a použitých výrobků je tahle knížka prostě úplně plná.

Nápadů a tipů je tu více než 100.

Knížku vám doporučuji. Už při prohlížení budete určitě nadšení, a budete si stejně jako já říkat: „Tohle prostě musím zkusit!“

Knížku vydalo nakladatelství Kazda.

Prohlédnout, nebo koupit si ji můžete po kliknutí zde: Upcyklace – Nový život starých věcí.

Celý sortiment nakladatelství si můžete prohlédnout zde: nakladatelství Kazda

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: