Kniha Příbytky hudby: Místa, kde žili a tvořili slavní hudební skladatelé pěti století z nakladatelství Kazda (recenze)

08.02.2022 14:44

 

Když je venku ošklivě, máme víc času na koníčky a záliby jako je například čtení. Já čtu moc ráda. Mám ráda knihy všech žánrů (kromě technických a matematických, těm tedy opravdu nerozumím).

Včera jsem dočetla knihu z nakladatelství Kazda s názvem Příbytky hudby – Místa, kde žili a tvořili slavní hudební skladatelé pěti století. Musím Vám o ní hned říct, dokud jsem plná nadšení a radosti ze zajímavého čtení.

Knihu napsal Bodo Plachta, a u téhle publikace je skoro stejný díl jako u textu věnován i fotografiím Achima Bednorze. Fotografie v této knize tvoří její velmi důležitou součást.

Upoutávku na knihu najdete zde: upoutávka Příbytky hudby

Možná si řeknete, že naučné publikace nemáte rádi, že si radši přečtete román. Tahle kniha je ale úplně jiná.

Není totiž psaná jako učebnice, ale tak trošku jako  - řekla bych –  lehce bulvární dílo.

V téhle knize se dozvíte o slavných hudebních skladatelích nejen to, že se narodili na nějakém místě, a složili to, nebo ono slavné dílo. Dozvíte se tu i spoustu zajímavostí a tak trochu drbů.

Třeba to, který ze skladatelů se styděl za původ svých rodičů, který byl velký nepořádník, kdo byl lenoch a kdo si hrál na muže z vyšší společnosti. Jak žili, kde bydleli, kde spali, kam rádi chodili, nebo co je inspirovalo a spoustu dalších zajímavých věcí.

K tomu zajímavému a překvapivému čtení je v knize spousta nádherných fotografií, která vám daná místa a skladatele přiblíží.

Najednou skladatel není jen „suchar“ vyfocený na obrázku v učebnici.

Stává se z něj pro čtenáře člověk, který má kromě ohromného talentu i svoje chyby, zlozvyky, ale i dobré vlastnosti. Tak trošku v knize nahlédneme pod pokličku života v různých obdobích a stoletích.

V každém století se žilo jinak, pro lidi byly důležité pokaždé jiné věci, proto je kniha velmi zajímavá.

Je to tak trochu jako sednout si do stroje času a pozorovat život geniálních skladatelů, jejichž díla nás fascinují dodnes.

Tuhle knihu doporučuji si přečíst všem, kdo mají rádi hudbu. Bude se vám líbit – slovem i fotografiemi. Je to fascinující čtení doplněné o nádherné obrázky.

Publikace je i skvělý tip na dárek. Je nádherně zpracovaná.

Knihu si můžete prohlédnout, nebo koupit zde: Příbytky hudby: Místa, kde žili a tvořili slavní hudební skladatelé pěti století.

Celý sortiment nakladatelství si prohlédněte zde: Nakladatelství Kazda

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: