kniha Memento, autor Radek John

05.10.2016 13:23

 

Kniha Memento jako román investigativního novináře Radka Johna vyšla poprvé v roce 1986. Tehdy jsem si ji přečetla jako mladá dívka a velmi na mě zapůsobila. Teď po spoustě let jsem se k ní vrátila a musím přiznat, že ani po letech neztratila svou poutavost. Opět jsem byla vtažena do děje, opět jsem příběh znovu prožívala, teď už jsem se na něj ale nedívala jen pohledem náctileté dívky, ale i pohledem matky dětí v pubertálním věku.

Kniha je psaná velmi poutavě, autor v ní používá hodně slangových výrazů z feťáckého prostředí a tím je možná kniha i zajímavější.

Je to vlastně příběh několika lidí – Michala, to je hlavní postava – obyčejný  kluk, student gymnázia, který se nešťastně zamiloval do Oliny – spolužačky. Nešťastnou lásku se snaží vyřešit útěkem od problémů s kamarádem Honzou.

Po návratu domů ke starostlivé mamince a despotickému otci ale není šťastný, a proto když mu kamarád Honza nabídne drogu ve své feťácké partě, začne Michal experimentovat.

Droga mu nějakou dobu  opravdu poskytuje pocit úniku, ale zároveň ho posouvá mimo normální společnost. Je brzy vyloučen ze školy, začne chodit s kamarádkou feťačkou Evou. Tahle prazvláštní láska se prolíná celým příběhem. Michal měl šanci se drog zbavit a skoro se mu to povedlo na vojně. Bohužel jen skoro. Pak následuje několikrát vezení, „kariéra“ vařiče pervitinu ( vzdělání v oboru chemie na gymnáziu z něj udělalo odborníka na vaření pervitinu), loupeže, ani dva potraty a smrt Evy ho nedonutila s fetováním přestat. V románu jsou ještě osudy ostatních členů party – Dáši a Petra, kterým se dokonce podařilo mít spolu dítě- bohužel i v době těhotenství fetovali a dítě se narodilo závislé, Richarda – vůdce party, který se domnívá, že fetování z něj dělá nadčlověka a experimentuje s drogami ve velkém a snaží se do závislosti vtáhnout i další leckdy velmi mladé lidi, Zdeněk, který nakonec díky fetování zemře… Kniha je napsaná velmi poutavě, nechci vám vyprávět celý obsah, abych vám nechala trochu toho tajemna, které má v sobě každá kniha před přečtením. Rozhodně je to ale knížka, která stojí za to si přečíst. 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: