Kniha Lisa-Maria Trauerová: Vyvýšené záhony na balkoně - recenze.

15.03.2023 13:44

 

 

Konečně to vypadá, že venku začne jaro. Jako člověk z paneláku jsem vždycky záviděla lidem se zahrádkou, kteří na jaře začali připravovat záhonky na domácí zeleninu, ale i na květiny.

Já jsem zkoušela na balkoně pěstovat spoustu věcí – i jahody, nebo rajčata. Nakonec jsem zůstala u feferonek. Úroda na mém balkonu byla špatná.

Proto mě na první pohled zaujal titul knihy z Nakladatelství KazdaVyvýšené záhony na balkoně od autorky Lisy – Marie Trauerové.

Už při prvním prolistování jsem zjistila, že to, jak jsem pěstovala já rajčata a další plodiny na balkoně, bylo úplně špatně. Každá plodina vyžaduje něco jiného. Jiný způsob pěstování a jiné podmínky.

Díky těmhle vyvýšeným záhonům můžu mít na balkoně svou vlastní malou zahrádku s bohatou úrodou. Stačí jen inspirovat se knihou a dodržovat určitá pravidla při pěstování.

Je potřeba si rozmyslet, jaký typ balkonu máte – jestli slunečný, nebo ve stínu. V téhle knize najdete přehledně a srozumitelně vypsané typy plodin vhodných pro váš balkon. Pro každý balkon najdete vhodné plodiny. Některé se i doplňují, proto v jednom záhonku můžete mít víc plodin. Nevěděla jsem třeba vůbec, že jahody a česnek se doplňují a mohu je pěstovat společně.

Vyvýšené záhonky si můžete vyrobit sami  - třeba z europalet vertikální, nebo truhlíky nad sebou, případně třeba bedýnka – různé typy záhonů najdete hned na začátku knížky.

Dalším krokem je pak osázení. Tady už se dozvíte jakou zeminu a substrát použít pro rostliny v daném záhonku. Naučíte se jak si pořídit vlastní sazeničky, jak získat nové rostliny z řízků a odnoží, nebo si prohlédnete vzorové tipy záhonů.

Jak  už jsem psala – pro každý typ balkonu jsou potřeba jiné  druhy rostlin, pro každý balkon ale najdete vhodné rostliny.

Já už vím, proč se mým záhonkům nedařilo – volila jsem špatné druhy rostlin.

Jaké rostliny lze pěstovat na balkoně na vyvýšených záhoncích? Snad všechny, na které si vzpomenete – plodovou zeleninu, cibulovou zeleninu, listovou zeleninu i tu s košťály, kořenovou zeleninu a kukuřici, saláty, bylinky, dokonce i ovoce a květiny.

Některé rostliny jsou vhodné do osazení v jednom záhonku – máte tedy možnost pěstovat více druhů najednou. I o tom se v knize dočtete.

Naučíte se hnojit, zalévat, i zbavit se škůdců.

Výsledek bude bohatá balkonová úroda. Jak já už se na to těším. Zatím jsem dočetla knihu a jsem ve fázi příprav a dohadování s manželem.

Potřebuji, aby mi vyrobil takové záhonky, jaké jsou vhodné pro můj balkon. Taky se dohodneme na vhodné skladbě bylinek, ovoce a zeleniny.

V začátku to bude dost práce, ale doufám, že tentokrát už mi bohatá úroda bude odměnou za péči o záhonky.

Díky knize Vyvýšené záhony na balkoně už vím jak na to.

Kniha je totiž skvěle zpracovaná, projdete si od začátku krok za krokem přípravou i samotným pěstováním.  Pokud tedy bydlíte v paneláku, a máte balkon, určitě vyzkoušejte vlastní vyvýšený záhon.

Odměnou vám bude domácí sklizeň ovoce, zeleniny, nebo bylinek. Tak s chutí do toho.

Knihu si můžete prohlédnout, nebo koupit po kliknutí zde: Vyvýšené záhony na balkoně

 

Autor:

Lisy Marie Trauerová

Překladatel:

Magdalena Havlová

ISBN:

978-80-7670-098-7

Počet stran:

111

Formát:

171 x 240 mm

Vazba:

Měkká s klopami

Originální název:

Mein Balkon-Hochbeet – Grosse Ernte auf kleinem Raum

 

Celý sortiment nakladatelství najdete po kliknutí zde: Nakladatelství Kazda

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: