Kniha Lípy vlídné i majestátní z nakladatelství Kazda - nádherná publikace, vhodná jako dárek třeba ke Dni otců.

09.06.2022 14:11

Lípy vlídné i majestátní.

Autor Marie Hrušková, fotografie Pavel Hössl.

Lípa. Každý z nás určitě lípu viděl jako majestátní strom uprostřed návsí, náměstí, v blízkosti domovů, hřbitovů, nebo jako významný bod v krajině. Lípa srdčitá má název odvozený podle listů připomínajících svým tvarem srdce.

Já sama jsem viděla ve svém životě spousty lip, většinou byly označeny jako významný strom. Naši předkové lípy zasazovali jako strom ochranný – věřili, že mohutnost a majestátnost lip je ochrání před nebezpečím, a také poskytne stín a ochranu.

Protože lípy dorůstají opravdu do majestátních rozměrů, a na svém místě hrdě stojí i stovky let, často se pod jejich korunami odehrávaly různá významná setkání, nebo pod jejich ochranným stínem spočinuly k odpočinku významné osobnosti.

Nedaleko chalupy mých rodičů tak třeba mají lípu, pod kterou odpočíval Karel IV, jinde zase mají lípu, pod kterou spočinul Jan Žižka. Jako malá holka jsem si moc ráda představovala, že sedím na stejném místě, jako před staletími seděla třeba nějaká královna, nebo třeba i služebná ze statku a odpočívala pod nádherně voňavým rozkvetlým stromem přesně jako já.

Já jsem v životě měla moc ráda dvě lípy. Ani jedna už bohužel nestojí. Jedna byla na návsi ve vsi, kde bydlela babička. Pamatuji se, jak vždycky, když lípa začala kvést, se celý strom rozvoněl jemnou, medovou vůní a celá koruna ožila bzukotem včel. Babička chodila lipový květ sbírat a vařila z něj výborný, voňavý a léčivý čaj. Dnes už lípa nestojí, protože byla napadena nějakým škůdcem. Začala se lámat a ohrožovat okolí. Byla ale ohromná, kmen by obejmulo několik lidí.  Musím říct, že když dnes jedu po návsi, ta lípa mi tam pořád chybí. Tak nějak tam patřila. Druhá lípa byla na kopci mezi poli. Byla ohromná, a stála sama několik set let na jednom místě jako bod, podle kterého se všichni orientovali. Je zajímavé, že byla vykotlaná, takže dovnitř se protáhl i dospělý. Tak trochu mě fascinovala možnost vlézt doprostřed stromu a pozorovat strom nad sebou. Bylo to oblíbené místo našich dětských her. Lípa, i když byla vykotlaná, stále se zelenala a rostla jako by nic. Až jednou ji spálil blesk. Dnes je na tom stejném místě vysazena lípa nová, a když jsme ji sázeli, tak jsem si úplně představovala, jak třeba za 200 let si pod ní děti budou hrát, a babičky jim z jejích květů budou vařit čaj.

Když jsem v nakladatelství Kazda objevila knihu Lípy vlídné a majestátní, měla jsem radost

.

Lípa je náš český národní strom, je dobře si její krásu a majestátnost připomínat.

Knížka je plná zajímavých míst, a informací o lípách jsou v ní nádherné fotografie.

Zpracování knihy je úžasné, čtivé a zajímavé, takže při jejím čtení přestanete vnímat čas, a přenesete se do stínu prastarých lip, do dob dávných, kdy lípy poskytovaly stín našim předkům.

Kniha Lípy vlídné a majestátní je nádherná obrazová publikace, vhodná jako dárek, kterým určitě potěšíte.

Autor:

Marie Hrušková a Pavel Hössl

ISBN:

978-80-7670-022-2

Počet stran:

240

Vazba:

Pevná, celobarevná

Formát:

170 x 240 mm

Obrázky, fotografie:

ano

 

Knihu si můžete prohlédnout, nebo koupit po kliknutí zde: Lípy vlídné i majestátní.

 
 

Pokud máte rádi knihy o přírodě, zvířatech, ptácích, nebo rostlinách, určitě se podívejte na celou  nabídku knih Nakladatelství Kazda.

 

Najdete tu spoustu nádherných knížek. Prohlédnout a vybrat si je můžete po kliknutí zde: nakladatelství Kazda.

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: