JEMNÉ KOLÁČE (svatební, posvícenské)
500g hladké mouky
2 velké špetky soli
kvásek z 50g droždí
9 lžic vlažného mléka
1 rovná lžíce cukru do kvásku
250g másla
100g sádla (tuky nerozpouštět)
3 žloutky
žmolenka z 100 g cukru krupice, 100 g másla (nebo Hery ale máslo je lepší) a 140 g polohrubé mouky
Vypracujeme tak husté těsto, aby šlo lehce vyválet. Rozdělit na 4 díly a dát v mikrotenovém sáčku do lednice asi na 3/4 hodiny. Z lednice si vyndáme vždycky jen ten díl těsta, se kterým budeme pracovat, jinak by překynulo. Vyválejte placku, rádlem krájejte čtverce asi tak o straně 4 - 5 cm a plňte připravenou náplní. Pak protilehlé konce trochu pomnout a nad náplní spojit. Nakonec je potřít rozšlehaným vejcem a smočit ve žmolence. Možno péct bez potření a po upečení horké potřít rozpuštěným máslem s trochou rumu a obalit do cukru (to jsou spíš svatební) Jsou malinké, z dávky jich je kolem 150
—————
Přihlaste se k odběru novinek: