Jednoduchý koláč na plech s mraženým i čerstvým ovocem. Zvládnou i starší děti.

17.10.2025 12:58

 

Taky se vám občas stane, že koláč s kypřícím práškem do pečiva vám "nevyskočí" a není dost nadýchaný? Máme pár tipů, jak tomu předejít.

  •    Správné množství: Dodržujte recept - obvykle stačí 1 sáček (12g) na 500g mouky
  •    Rovnoměrné promíchání: Kypřící prášek nejprve důkladně promíchejte s moukou
  •    Neotevírejte troubu: Během prvních 20 minut pečení neotevírejte dvířka trouby
  •    Nepřešlehejte těsto: Po přidání kypřícího prášku míchejte jen do spojení surovin
  •    Starý kypřící prášek: Používejte čerstvý, po expiraci ztrácí účinnost
  •    Příliš horká trouba: Příliš vysoká teplota způsobí rychlé zvednutí a následné spadnutí
  •    Nedostatečně předehřátá trouba: Vložte koláč až do rozehřáté trouby
  •    Špatné míchání: Příliš dlouhé míchání ničí bublinky vytvořené kypřícím práškem

Suroviny

  •    2 vejce
  •   1/2 hrnku oleje
  •    1 hrnek mléka
  •    2 hrnky polohrubé mouky
  •    1 hrnek cukru krupice
  •    1 balíček prášku do pečiva
  •    ovoce - maliny, jahody, borůvky
  •    olej a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup

Vejce vyšlehejte s olejem, mlékem a cukrem. Zvlášť smíchejte mouku a prášek do pečiva, můžete přidat špetku vanilky. Obě složky těsta smíchejte a vylijte na plech vymazaný olejem a vysypaný polohrubou moukou.

Těsto posypejte ovocem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, 40-50 minut, dozlatova.

Nechejte vychladnout a nakrájejte na kousky

zdroj: ŽENA-IN - Jednoduchý koláč na plech s mraženým ovocem , Foto: Alena Kolaříková

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: