Jednoduchý jahodový koláč s drobenkou-zvládne i začátečník

11.05.2018 12:09
Těsto:
200  g polohrubá mouka
200  g hladká mouka
80  g moučkový cukr
sůl na špičku nože
1  ks vanilkový cukr
1,5  lžička prášek do pečiva
0,5  kostka droždí
1  ks žloutek
100  ml olej
2  lžíce hnědý rum
300  ml mléko
 
Drobenka:
160  g polohrubá mouka
1  ks vanilkový cukr
180  g moučkový cukr nebo krupicový
120  g máslo - změklé, cca
Dále:
jahody - očištěné a osušené
olej na pomazání plechu
bílek na potření okrajů těsta
 
Mouky, cukry, sůl, kypřidlo dáme do mísy, promícháme, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, které zalijeme vlažným mlékem, olejem, rumem a přidáme i žloutek, trochu promícháme a když se nám droždí rozpustí (na kvásek nečekáme), ihned vše zpracujeme na hladké těsto, které je oproti kynutému více řídké, ale ničeho se nebojíme, ihned ho přendáme na vymazaný plech olejem (2-3 lžíce) a mastnými dlaněmi nebo stěrkou ho roztáhneme po celé ploše velkého plechu. Těsto na krajích potřeme rozšlehaným bílkem a pak ho bohatě posypeme osušenými jahodami. Nakonec jahody posypeme užmoulanou drobenkou a ihned dáme koláč péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova. Po vychladnutí nakrájíme a před podáváním můžeme ještě pocukrovat.
 
 
 
Zdroj: https://www.recepty.cz/recept/jednoduchy-jahodovy-kolac-s-drobenkou-156649
zdroj obrázku https://www.toprecepty.cz/recept/21708-drobenkovy-kolac-s-pudinkem-a-jahodami/
 
 
 
Zdroj: https://www.recepty.cz/recept/jednoduchy-jahodovy-kolac-s-drobenkou-156649Těsto:
200  g polohrubá mouka
200  g hladká mouka
80  g moučkový cukr
sůl na špičku nože
1  ks vanilkový cukr
1,5  lžička prášek do pečiva
0,5  kostka droždí
1  ks žloutek
100  ml olej
2  lžíce hnědý rum
300  ml mléko
 
Zdroj: https://www.recepty.cz/recept/jednoduchy-jahodovy-kolac-s-drobenkou-156649

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: