Jednoduchý dort Pavlova s ovocem a jedlými květy

22.07.2019 14:11

tenhle dort jsem vyzkoušela podle receptu ze stránek Kuchařka pro dceru a je báječný a zvládne ho každý

Suroviny

  •    2 bílky z velkých vajec
  •    100 g cukru krupice
  •    1 kelímek šlehačky
  •    1 lžíce cukru moučka
  •    300 g čerstvých jahod nebo jiného čerstvého měkkého ovoce

Postup

  1. Troubu předehřejte na 100-120 stupňů. Bílky s krupicovým cukrem šlehejte s pomocí šlehače alespoň 10 minut, až pod metličkou začnou tvořit pevné špičky, které se v podstatě vůbec neohýbají dolů.
  2. Plech vyložte papírem na pečení a lžící na něj naneste 2 stejně velké kulaté placky z ušlehaného sněhu.
  3. Vložte do trouby a pečte do úplného usušení, při teplotě kolem 100 stupňů to může trvat i několik hodin, při 120 stupních jen zhruba půl hodiny, avšak pavlovy dostanou béžový nádech. Upečené nechte vychladnout.
  4. Ušlehejte šlehačku s moučkovým cukrem do tuha. Ochucenou šlehačku naneste na oba upečené korpusy, sestavte dort a uložte do lednice odležet alespoň na hodinu, ale klidně do druhého dne.
  5. Pavlovu vyjměte z lednice, ozdobte čerstvým ovocem a květy a podávejte.
 

Jak upéct dobrý a jednoduchý dort Pavlova

Protože jste zvyklí, že vám u každého receptu zdůrazňuju, co je důležité a na co si dát pozor, zdůrazním to i tentokrát, aby vás už žádný recept na Pavlovu v budoucnosti nechodil strašit ve spaní.

  1. Záleží na tom, jak dlouho šleháte bílky s cukrem.

    Bílky s cukrem musíte nejen společně ušlehat do tuhého sněhu, ale pak ještě hodnou chvíli ve šlehání pokračovat. Tak dlouho, než se špičky sněhu, které se vytvoří po vytažení metličky, nebudou skoro vůbec ohýbat dolů.

    Se šleháním sněhu s cukrem se to má tak, že tyhle špičky jsou zpočátku velmi měkké a ohýbají se dolů, ale dalším šleháním zpevňují, až se nakonec neohýbají vůbec. V tomhle případě je třeba počítat s asi 8 minutami práce elektrizovaného šlehače na nejvyšší nebo skoro nejvyšší rychlost. Na ruční jednotky to snad ani nemá smysl přepočítávat, nejspíš bychom se pod půl hodinu (což je něco jako ekvivalent nekonečna) nedostali.

  2. Korpusy spíš sušte než pečte.

    Sněhové pečivo potřebuje teplotu nejvýš 120 stupňů, pak už mění barvu dozlatova. 120 stupňů je opravdu hraničních a béžový nádech už při nich korpusy získají, ale zase jsou upečené celkem rychle, asi tak za hodinu. S klesající teplotou se suší mnohem déle, třeba i celou noc. Zvažte své možnosti a priority a podle toho se zařiďte.

  3. Předkreslete si tvar

    Protože k sobě budete spojovat dva korpusy, hodilo by se, aby měly co nejpodobnější tvar. Takže si třeba obkreslete talíř na pečící papír, ať máte pravidelné kruhy. Jo a ten papír položte na plech pokreslenou stranou dolů.

  4. Chraň vás svatý Vavřinec nebo kdokoli jiný, abyste z receptu ubrali cukr

    Když cukr vynecháte nebo nahradíte, budou ve sněhu chybět fyzikální vlastnosti drobných krystalků cukru, které sníh zpevňují, takže se vám pusinkové korpusy prostě nepovedou.Optimální poměr cukru a bílků bývá ve sněhové hmotě kolem 50 g cukru na jeden velký bílek. Podle toho si můžete zvětšit nebo zmenšit množství sněhové hmoty na korpusy. Jen si dejte pozor, od 4 bílků už je toho po našlehání tolik, že se to nemusí vejít do šlehače ani do trouby.

    1. Pokud přece jen chcete držet cukr na uzdě, pak neslaďte šlehačku, kterou se korpusy plní, ale ze sněhové hmoty ho rozhodně neubírejte.

    2. Pavlově svědčí odležení

      Zdá se to nelogické, upečená pusinka je přece báječně křehká a křupavá, tak proč ji nechávat navlhnout a měknout v lednici? Jenomže když korpusy spojíte šlehačkou předem a necháte několik hodin odležet v chladu, všechno se to spojí dohromady v jeden nadýchaný celek. Půjde vám to líp krájet, nebude se to tolik drobit a vaše blaho bude podstatně větší.

    3. Zdobení

      Budete potřebovat jen několik hrstí sezónního měkkého ovoce a nějaké jedlé květy. Na šlehačkou potřený dort naházejte očištěné ovoce, zasypte květy a pokud si chcete udělat obzvlášť dobře a množství cukru se vám zdá nedostatečné, ještě to pocákejte nějakou polevou, třeba karamelovou nebo čokoládovou.

    To je celá věda, abyste byli za hvězdu pro vaše báječné okolí.

  5. zdroj recept i foto:https://www.kucharkaprodceru.cz/jednoduchy-dort-pavlova-recept/

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: