jaké jméno jste dali dětem vy? nejoblíbenější dětská jména podle statistiků jsou...

20.10.2016 16:49

Nejoblíbenějšími jmény, která rodiče letos v lednu dali svým nově narozeným dětem, jsou stejně jako na počátku loňského roku Jakub a Eliška.

Mezi dětmi narozenými v lednu bylo letos nejvíce Jakubů a Elišek. Za nimi pak následují Jan, Tomáš, Tereza a Anna. Všechna tři chlapecká jména se drží na prvních místech už od roku 1999, kdy Český statistický úřad začal křestní jména dětí sledovat.

Oblíbená v posledních letech jsou i  Matyáš, Matěj, Šimon a Kryštof. Častá jsou jména Filip a Ondřej. Eliška v posledních letech vyhrála třikrát. "V lednu 2014 bylo nejoblíbenější dívčí jméno Anna," hodnotí dlouhodobý vývoj Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ. Letos jsou další častá jména Adéla, Sofie, Natálie, Karolína, Viktorie, Ema a Marie.

Rodiče si stejně jako v minulých letech vybírají i neobvyklá jména. Ta lze rozdělit na staročeská, například Barnabáš, Hanuš, Dalimil, Mikeš, Aleška, Klotylda, Adléta, a cizokrajná: Lionel, Attila, Salome, Amálie Perla nebo Nina Anuška.

 

Statistika se týká dětí narozených v lednu. Z dalších statistik ale vyplývá, že se lednové výsledky se neliší od toho, jak rodiče vybírají jména dětem narozeným během celého roku.

 

 

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: