Jak upéct vánočku? Ověřený recept a návod jak ji správně upéct a uplést.

15.12.2025 15:53

 

Co budete potřebovat:  

  •    40 g droždí  
  •    110 g cukru krupice (pro zdravější verzi můžete nahradit třtinovým cukrem)  
  •    250 ml plnotučného mléka  
  •    500 g polohrubé mouky (pro zdravější verzi lze použít i špaldovou mouku)  
  •    3 špetky soli  
  •    2 žloutky  
  •    125 g másla, může být i lžíce kvalitního sádla  
  •    citronová kůra (z 1 citronu)  
  •    40 g rozinek (můžete i bez rozinek, pokud je nemáte rádi)  
  •    1 vejce na potření vánočky  
  •    80 g mandlí (loupané, plátky nebo špalíčky) na posypání  

Jak postupovat

Droždí rozetřete s cukrem do hladké pasty, přidejte lžičku vlahého mléka, zaprašte trochou mouky, smíchejte a na teplém místě nechte 15 minut kynout.  

Vzniklý kvásek přelejete do mísy ke zbytku prosáté mouky, přidejte zbytek vlažného mléka, rozpuštěné vychladlé máslo (případně i lžící čerstvého sádla), žloutky, citronovou kůru, omyté a osušené rozinky a sůl. Vypracujete hladké těsto, které se nebude lepit. Poté nechte kynout asi tři hodiny na teplém místě – těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.  

Jakmile těsto vykyne, můžete plést. Vánočka z devíti pramenů má tři patra:  první, nejnižší vyrobíte ze čtyř copů, druhé ze tří copů a poslední patro ze dvou copů. Těsto si tedy rozdělíte na devět stejných dílů, ze kterých vytvoříte bochánky.   

Ze čtyř bochánků vyválejte válečky, které budete zaplétat následujícím způsobem:  

  •    všechny válečky položte vedle sebe a na jednom konci prameny spojte,  
  •    v levé dvojici položte levý váleček přes pravý, v pravé dvojici také levý přes pravý,  
  •    v prostřední dvojici přeložte pravý pramen přes levý,  
  •    a celý proces opakujte, až se dostanete na konec, kde copy důkladně spojíte, aby se vánočka nerozpletla.  

První patro přeneste na plech s pečicím papírem a uprostřed ho rukou lehce promáčkněte po celé délce, abyste mohli položit druhé patro. Na druhé patro použijete další tři bochánky, které si opět vyválíte a z nich upletete klasický cop. Položte na první patro vánočky a okraje přetáhněte přes první, nejnižší patro. Opět rukou mírně promáčkněte. Poslední vrstva sestává ze dvou pramenů, ze kterých vytvoříte spirálu a položíte navrch vánočky.   

 

Upletenou vánočku potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi, a aby se nerozpadla, propíchněte ji na několika místech špejlemi. Pečete pomalu při 160 °C dozlatova. Že je vánočka hotová poznáte, když do ní píchnete špejlí a ta zůstane čistá. Doporučujeme se orientovat taky podle barvy a vůně vánočky - jakmile začne intenzivně vonět, bude brzo hotová. Orientační doba pečení je asi 45 minut. 

zdroj: ŽENA-IN - Jak upéct vánočku? Máme pro vás prověřený recept a návod jak ji správně uplést

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: