Jablečný koláč z křehkého máslového těsta
22.08.2025 10:35
Suroviny
Křehké máslové těsto
- 250 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 vejce
- 125 g moučkového cukru
- 125 g másla
Ovocná náplň
... podle toho, co máte zrovna doma - jablka, hrušky, meruňky, broskve, švestky...
Tady použito: Jablka neloupaná, pokrájená na měsíčky, na másle restovaná, s trochu třtinového cukru, lžičku citrónové šťávy a špetkou strouhané kůry, kapkou alkoholu (calvados, rum, brandy, koňak, cider - podle chuti a vůně se hodí všechno - můžete vynechat, ale ta chuť a vůně je pak super), hrst rozinek a ořechů.
Drobenka
Koláčovou formu vymazat máslem a vysypat jemnou strouhankou nebo polohrubou moukou.
Vyložit těstem, vytvarovat vyšší okraje, propíchat na několika místech vidličkou a přidat prochladlou jablečnou náplň. Kdyby náplň byla příliš mokrá, ještě trochu vyrestujeme tekutinu nebo na těsto vysypeme špetku strouhanky, která přebytečnou tekutinu vsákne.
Někdy přidám trochu vanilkového nebo banánového pudinkového prášku, který tekutinu taky vsákne
Podle preference posypat drobenkou z másla, cukru a mouky. My ji rádi, tak nešetřím. V horké troubě vytopené na 180 °C peču 35 až 40 minut.
zdroj recept i foto Foto: Šárka Škachová
—————
Zpět