Jablečný koláč se sněhem

21.02.2020 11:11

Těsto:

mouka hladká     180 g

máslo                  80 g

cukr moučka        1 polévková lžíce

žloutek                3 ks

 

Náplň:

jablka                 2 ks

citron                 2 ks

škrob                 2 polévkové lžíce

cukr krupice       200 g

máslo                 80 g

žloutek               3ks

vejce                  1 ks

 

Poleva:

bílek                    4 ks

cukr krupice         200 g

škrob                    2 polévkové lžíce

 

Z mouky, studeného másla, cukru a žloutku rychle vypracujte těsto. 

Vyválejte ho mezi dvěma fóliemi a vtlačte do formy – na dno i na stěny. 

Dno propíchejte vidličkou a nechte korpus 30 minut chladit. Pak ho upečte naslepo, tedy 15 minut při 200 °C s pečicím papírem a suchými fazolemi, pak 5 minut bez zátěže.

2.Na náplň nakrájejte oloupaná jablka, zasypejte je cukrem, kůrou z obou citronů a vařte, dokud se nerozpadnou. Pak vše rozmixujte, přilijte šťávu z obou citronů a pokud je směs příliš hustá, přidejte pár lžic vody nebo džusu. Vraťte na oheň, přidejte škrob a pomalu vařte do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte máslo a rozšlehané žloutky s vejcem. Vraťte na mírný oheň a za poctivého míchání nechte zhoustnout (pozor, aby se vám vejce nesrazila!).

 

3.Pak směs vlijte do korpusu. Na sníh vyšlehejte bílky s cukrem a škrobem, sníh naneste do formy a vše pečte při 180 °C 20 minut. Před podáváním nechte koláč aspoň hodinu stát při pokojové teplotě.

Zdroj recept i foto https://recepty.blesk.cz/clanek/recepty/4616/jablecny-kolac-se-snehem.html?utm_source=recepty.blesk.cz&utm_medium=copy

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: