Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou

25.09.2020 13:33

Doba přípravy: 40 min plus 45 min pečení

Suroviny:

Koláč

  •    350 g hladké mouky
  •    1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  •    špetka soli
  •    80 g moučkového cukru
  •    1 vajíčko
  •    100 g másla
  •    250 g tvarohu (kostka)
  •    trochu másla a polohrubé mouky na vysypání formy

Jablečná směs

  •    40 g rozinek
  •    1 lžička skořice
  •    3 ks jablek

Drobenka

 
  •    10 g másla
  •    50 g cukru
  •    50 g polohrubé mouky
  •    30 g odšťavněné dužiny z jablek – TIP na zpracování dužiny z jablek

V míse si smíchejte hladkou mouku s kypřícím práškem, moučkovým cukrem a špetkou soli. Přidejte rozpuštěné máslo, vajíčko a vypracujte těsto.
Formu na koláč (26 cm) vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou. Do formy si dejte těsto a rovnoměrně jej rozprostřete až do krajů. Vytvoří se vám tenká vrstva těsta, která během pečení krásně vyskočí. Na rozprostřené těsto rovnoměrně rozetřete tvaroh.

V další misce si smíchejte na drobné kostičky nakrájená jablka se skořicí a rozinkami. Jablečnou směs rovnoměrně rozprostřete na těsto potřené tvarohem.

Na drobenku budete potřebovat odšťavněnou dužinu z jablek. Jablka si nejprve důkladně umyjte. Jablka odšťavníme v odšťavňovači. Nemusíte je půlit, díky velkému plnícímu otvoru je můžete házet vcelku. K dužině přidejte cukr, polohrubou mouku a máslo. Vše důkladně promíchejte a vznikne vám krásná drobenka na koláč.

Hotovou drobenku nasypte rovnoměrně na koláč a dejte jej péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečte 45 minut.
Po upečení dejte koláč vychladnout.

zdroj recept i foto:https://zena-in.cz/clanek/jablecny-kolac-s-tvarohem-a-drobenkou

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: