Hry Desítka Harry Potter a TimesUp! Harry Potter od Mindok vás budou opravdu moc bavit. Recenze.

25.05.2022 14:14

 

 

Dnes bych vám chtěla představit dvě super hry od společnosti Mindok. Jsou to Desítka Harry Potter a Times uUp! Harry Potter.

Obě hry mě nadchly. Hru desítka jsem už znala, hrajeme doma často hlavně Desítku Česko. Proto jsem na novou variantu rozšíření Harryho Pottera byla dost zvědavá.

Jak už název napovídá, obě dvě hry jsou pro fanoušky Harryho Pottera.

U nás doma Harry Potter je velmi oblíbená postava. Občas v legraci říkám, že Harry Potter naučil moje děti číst. Když se objevily první knihy s Harrym, hltali jsme je doma všichni a nemohli se dočkat, až vyjde další díl. Když byl Harry Potter uveden do kin, byli jsme nadšení. Každý díl jsme viděli několikrát. Hlavně syn je přeborník – pamatuje si kouzla, postavy, všechno do posledního detailu (hraju s ním fakt nerada).

Přiznám se, že než jsme začali doma hry hrát, tak jsem si pustila znovu všechny díly. Nerada prohrávám, a bylo mi jasné, že jinak bych se synem neměla šanci. Nemusíte se ale bát – hra není jen pro zapálené odborníky a znalce, může ji hrát i úplný začátečník. Pobaví se každý.

Hry jsou určeny pro starší děti a dospělé – Desítka je pro dospělé a děti 12+, hra Times UP! je pro věkovou kategorii 8+.  Zvládnou ji hrát ale i o něco mladší.

Obě dvě hry jsou v super balení, a nejsou náročné na prostor – jsou tak obě skvělé na cestování, a tedy i na dovolenou. Deštivé dny vás už nezaskočí, budete se bavit. A to myslím opravdu doslova. Mě obě hry baví velmi. Jsou neokoukané, nové, a zábavné.

Hra Desítka Harry Potter.

Tahle hra u nás doma momentálně převálcovala všechny ostatní hry. Je rychlá, svižná a chytrá.

Hlavní součástí hry je Smartbox. To je taková chytrá krabička z pevného plastu, která je základem celé hry.

SmartBox má tentokrát barvy černou a tmavě červenou, má na sobě vygravírované dva znaky Bradavické školy.

Do smartboxu ukládáme karty pro hru, je na něm i počítadlo bodů. Potěšilo mě, že počítadlo perfektně funguje (u Desítky Česko se rádo zaseklo a nepočítá).

Na Smartboxu jsou výřezy pro otázky a také plastové žetony (my jim tedy říkáme černý čudlík) – žetony zakrývají odpovědi a jsou vyndávací.

To je všechno. Plastový Smartbox, karty a žetony na smartboxu – tyhle věci dovedly hru k dokonalosti.

Plastový smartbox slouží ke hře i k přenášení hry a karet – karty jsou skvěle ukryty a chráněny před poškozením při přenášení (opravdu ideální na cesty).

Karty jsou super, plné zajímavých otázek. Jen karty s obrázky nemám moc ráda, a když hraju, tak je ze hry nejradši odstraním – obrázky jsou malé, a já na ně prostě špatně vidím. Syn je má naopak rád, takže je jen na vás, jestli si je ve hře necháte, nebo ne. Jasně, jsou skvěle zpracované, otázky k nim zajímavé, jen já na ně prostě nevidím – to je ale můj problém, hře to nijak neubere na zajímavosti.

Princip hry je jednoduchý. Hra může začít okamžitě bez složité přípravy.

Každá karta má na sobě otázky z různých kategorií. Kategorie jsou Pravda/Nepravda, Číslo, Pořadí, Barva Otevřené otázky.

Pravda/ Nepravda – tady hádáte která odpověď je pravda –za pravdivou máte bod. Nikdy ale předem nevíte, kolik pravdivých odpovědí je v daném kole.

Číslo – tady hádáte správný počet, nebo datum.

Pořadí: hádáte správné pořadí v odpovědi – třeba seřaďte chronologicky úmrtí jednotlivých postav.

Barva – tady je to jasné, hádá se prostě barva, a u Otevřené otázky hádáte správné slovo, nebo jméno.

Kolo skončí, když je odstraněno všech 10 žetonových „čudlíků“ odpovědí, nebo když všichni hráči pasovali nebo vypadli kvůli špatné odpovědi. Po skončení kola se sečtou body za správné odpovědi. Hra končí, když má některý hráč dvacet (nebo jiný domluvený počet) bodů.

Pravidla jsou velmi jednoduchá, a hra je přitom zábavná a pořádně vám procvičí mozek a myšlení. Můžete hrát buď sami za sebe, nebo pokud je vás víc (třeba někde na párty) – můžete utvořit týmy a hrát v týmu. Hra trvá kolem 20 minut.

Mě samotnou překvapilo, kolik věcí mi ve filmu i knize uniklo. Pokaždé, když se teď budu na Harryho Pottera dívat, budu si všímat mnohem víc některých detailů. Detaily jsou důležité, ale často nám unikají.

Nemusíte se bát, že si všechno zapamatujete a nebudete se při dalším hraní bavit – ve hře je 100 okruhů, a 1000 otázek i odpovědí. Některé jsou těžší, jiné jsou jednoduché a jasné. Hra je super – hry typu Desítka mám moc ráda, tahle s Harrym mě ale baví nejvíc. Při cestě na dovolenou má v kufru jisté svoje místo.

Hra TimesUp! Harry Potter je hra s kartičkami.

Opět je super, že nepotřebujete žádné velké hrací desky a plány. Na cesty, dovolenou a letní párty ideální. Tahle hra bude bavit úplně každého fanouška Harryho Pottera. Doporučený věk je od 8 let, zvládnou i o něco mladší.

Jak říkám – je to hra skvělá na párty a posezení s přáteli, protože je to hra pro víc lidí. Hra je pro 4 – 12 hráčů, u nás doma se tak nějak osvědčilo pravidlo, že čím víc lidí tuhle hru hraje, tím je větší legrace. Nenudí se u ní nikdo.

Pravidla jsou velmi jednoduchá – hráči se rozdělí do dvou a více týmů. Hra se hraje na tři kola. V každém kole je jiný úkol. V daném kole vždycky vybraný zástupce týmu předvede, anebo popíše slovem co nejvíc pojmů z Harryho Pottera, které jsou na kartách.

Má na to vždycky 40 sekund. Jako časomíra jsou u hry super stylové malé přesýpací hodiny.

Musím říct, že občas se pěkně zapotíte, protože víte, co chcete říct, ale popsat to co nejvýstižněji a rychle je někdy pořádná „makačka“ pro mozkové závity a slovní zásobu.

V prvním kole popisujete slovy, v druhém kole jen jedním slovem a ve třetím kole předvádíte pantomimu.

Balíček karet se předává mezi týmy, dokud nejsou všechny karty vybrané (karet je 220). Hra trvá kolem půl hodiny.

Nemusíte se bát, že nejste velcí znalci Harryho Pottera. Hra má několik stupňů obtížnosti, aby si mohl zahrát opravdu každý – začátečník a běžný znalec stejně jako největší fanoušek.

Kromě znalosti předmětů záleží i na tom, jak rychle se umíte vyjádřit – ať už slovem, nebo pantomimou.

Na karty je součástí balení praktický sáček.

Jak říkám – naprosto jednoduchý princip, jednoduchá pravidla a zábava je zaručena.

Pokud tedy uvažujete, jakou hru vzít sebou na dovolenou, jak si zpříjemnit letní párty, grilovačku s kamarády, nebo třeba jak si užít fajn rodinné odpoledne – tyhle dvě Potterovské hry od společnosti Mindok vás pobaví a zaujmou na hodně dlouho.

Nás doma baví hodně, a všude, kam hru přinesu, má velký úspěch. Obě dvě hry jsou velmi snadno přenosné, takže je můžete sebou vozit vlastně kamkoliv.

Hru Desítka Harry Potter bych doporučila spíš pro starší hráče, a pro ty, co už něco o Harrym Potterovi vědí, hra TimesUp! Harry Potter je vhodná úplně pro každého.

Obě dvě hry řadím velmi vysoko na žebříčku kvality a provedení. Jsou prostě fajn.

Pokud si hru chcete prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: hra Desítka Harry Potter, a hra Times Up! Harry Potter.

 
 

Celý sortiment her Mindok si prohlédněte zde: Mindok.cz

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: