Hruškový koláč s čokoládovými kousky

20.09.2019 11:27

Suroviny

  •    1 hrnek cukru krupice
  •    3 vejce
  •    1/2 hrnku slunečnicového oleje
  •    1/2 hrnku plnotučného mléka
  •    2 hrnky polohrubé mouky
  •    1 /2 prášku do pečiva
  •    špetka soli

na dokončení

  •    500 g nakrájených hrušek ( mohou být i mražené)
  •    100 g čokolády
  •    cukr podle potřeby

Postup

Nejprve si připravte hrušky. Mezitím, co se budou vařit, připravíte si těsto na koláč.

Hrušky nakrájejte na plátky nebo vytáhněte mražené hrušky. Dejte do hrnce a přidejte 2 dcl vody. Začněte zahřívat. Vařte, míchejte a po chvilce přidejte asi tři lžíce cukru. Můžete přidat i více, pokud hrušky nejsou dost sladké. Hrušky nechejte trochu změknout, cukr, voda a šťáva z hrušek udělají pěkný sirup.

Mezitím, co se hrušky vaří, připravte si těsto.

Do mísy robota dejte vejce a cukr. Nasaďte šlehací metlu a šlehejte na vysoké otáčky. Až je směs krémovitá, přidejte mléko a olej. Teď šlehejte pomaleji, dokud se směs nepromíchá. Prášek do pečiva vmíchejte do mouky a sypkou část surovin přidejte do mísy robota. Nasypejte špetku soli a promíchejte. 

Hladké těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem.

Nahoru na těsto dejte teplé hrušky. V hrnci vám zůstane sladká šťáva - sirup. 

Čokoládu nasekejte nahrubo a nasypejte k hruškám, na vrch koláče.

Pečte v troubě předehřáté na 160 °C, dokud povrch nebude krásně zlatavý. Bude to trvat asi 25 až 30 minut.

Hotový koláč vyndejte z trouby a horký přelijte sirupem z hrnce.

Nechejte vychladnout, krájejte a podávejte.

zdroj recept i foto_ https://zena-in.cz/clanek/vonavy-hruskovy-kolac-s-cokoladovymi-kousky

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: