Hrnkový tvarohový koláč s křupavou drobenkou

04.03.2022 11:34

Na dnešní recept si připravte hrníček o objemu 250 ml. 

Suroviny

  •    3 hrnky polohrubé mouky (750 ml)
  •    1 prášek do pečiva
  •    3 hrnky pískového cukru
  •    1 sáček vanilkového cukru 
  •    250 g másla
  •    (Pokud chceme spodní vrstvu koláče obarvit kakaem, tak počítáme se 2 lžícemi kakaa.)
  •    tvarohová náplň

    •    3 kostky měkkého tvarohu (750 g)
    •    3 středně velká vejce (počítáme 60 g na 1 ks vejce)
    •    250 ml plnotučného mléka
    •    1 hrnek cukru
    •    šťáva z 1 citrónu + jemně strouhaná kůra
    •    podle chuti kapka rumu

    Postup

    Připravíme drobenkovou směs smícháním všech suchých ingrediencí. Máslo nakrájíme na malé kostičky a prsty zapracujeme do moučné směsi. Vznikne jemná sypká drobenková směs. Směs rozdělíme na dva díly do dvou misek, na spodní a horní vrstvu koláče. Pokud chceme mít spodní vrstvu barevně odlišnou, přidáme dvě lžíce kakaa.

    Velký koláčový plech vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Na dno nasypeme spodní vrstvu, kterou rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše. Na tuto vrstvu dáme tvarohovou náplň. Připravíme ji smícháním všech uvedených surovin a poté ji rozprostřeme po celém plechu a urovnáme povrch.

    Na tvarohovou náplň přijde poslední vrstva drobenkové směsi. Rovnoměrně rozsypaná po celé ploše koláče.
    Koláč pečeme v dobře předehřáté troubě na 180 °C v režimu horkovzduch 45 minut.

  •     Foto: Šárka Škachová   zdroj recept: zena-in.cz

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: