Hra Desítka Česko - skvělá zábava pro starší děti, dospívající a dospělé .

21.10.2019 14:30

Máte rádi stolní hry? U nás doma jsou hodně oblíbené. Občas prostě všichni odložíme mobily, vypneme počítače a uděláme si odpoledne nebo večer s „deskovkami“. Je to osvěžující, zábavné – prima relax a odpočinek. O tom, že hry nejsou jen pro malé děti, už jsme se dávno přesvědčili, a sledujeme novinky na trhu. Je moc fajn, že výrobci už vědí, že nejen malé děti si rády hrají, a vyrábějíc hry zaměřené na větší děti, dospívající a dospělé.

 Jednou z takových her je i hra Desítka Česko od firmy Mindok. Hra je vhodná pro hráče od 10 let, a budete se v ní opravdu bavit. Myslíte si, že znáte odpověď na nějakou otázku, Pokud jste byli přesvědčeni, že ano, tak tahle hra vám trochu zamotá hlavu – je tu totiž deset možností, jen jedna je správná, a najednou si nejste jistí, protože i jiné varianty vypadají velmi pravděpodobně.

Hra je umístěna do Smart boxu – tedy takové malé červenomodré chytré krabičky. Krabička je z plastu, a je poměrně malá, a velmi pevná, je tedy vhodná i jako hra na cesty – nerozbije se, nic se nikde neohne, nezničí.

Ve hře je 100 oboustranných karet s otázkami. Vložíte tedy papírovou kartu do smartboxu, uprostřed hry je napsané zadání úkolu, od úkolu vede deset paprskovitých čar k odpovědím. Ty jsou ale zakryté plastovými bílými žetony (my jim prostě říkáme čudlíky). V rozích boxu jsou pak ozubená kolečka, s počítadlem bodů pro hráče. Hrát mohou současně maximálně 4 hráči.

Na začátku si zvolíte, kdo bude začínat, protože neodpovídáte při hře současně, ale postupně. Začínající ohlásí otázku, a řekne odpověď – odhalí bílý žeton. Pod žetonem je správná odpověď, pokud souhlasí s odpovědí hráče, nechává si žeton pro sebe. Podá krabičku dalšímu. Pokud odpoví špatně, je v daném kole vyřazen, už nemůže znovu odpovídat, a ztrácí bodíky nasbírané z této otázky. Pokud se vám zdá, že už není žádná odpověd v daném kole správná, můžete se vzdát odpovědi.

Kategorie otázek:

Pravda / nepravda : Odpovědi jsou bud pravdivé nebo nepravdivé. Pro získání bodu si musíte vybrat jen pravdivou odpověď.

Číslo: podle vlastního výběru otázky odpovíte správný počet, nebo datum

Pořadí:  uhodněte správné pořadí odpovědi na otázku

Století / desetiletí : uvedete správné století, nebo desetiletí

Barva: uvedete správnou barvu

Otevřené otázky: hádáte správné jméno, slovo..

Kolo končí, když je odstraněno všech 10 žetonů odpovědí, nebo když všichni hráči odmítli odpovědět, nebo vypadli, sečtou se žetony, na počítadle bodů si hráči zaznamenají body a žetony vrátí do smartboxu.

Nové kolo začíná novou kartou. Hra končí, když má některý z hráčů alespoň 20 bodů ( nebo si můžete dohodnout jiné číslo). Jedna hra trvá zhruba 20 minut, pokud si ale zvolíte menší počet bodů, je samozřejmě kratší.

Možná se vám zdá popis pravidel složitý, ale věřte, že tomu tak není. Smart box je malá krabička, všechno na ní vidíte na první pohled, jakmile poprvé začnete hrát, pochopíte pravidla lehce – vyplynou jasně ze hry. Nemusíte nic nikde složitě hledat, jen měníte karty s otázkami, a máte stále jen 1 smart box a 10 žetonků – čudlíčků. Pravidla tedy jsou pak jasná, jakmile odehrajete první kolo, už nad nimi nemusíte vůbec přemýšlet, hra je snadno pochopitelná.

Hra je vhodná pro děti od 10 let – je potřeba, aby už dobře četly a měly trošku přehled. Menší děti by tahle hra rozhodně nebavila, nepochopily by ji. Ty starší ale baví moc, a aniž by věděly a chtěly, ukládají si do hlavy spoustu vědomostí o Česku. Komenský by jásal, protože tady Škola hrou opravdu platí. Hra je vhodná i na cesty – nic se neztrácí a neničí, hra je malá a skladná, nezabere moc místa.

Prima je tahle hra i pro teenagery nebo pro dospělé – pokud občas na párty nebo na posezení s přáteli hrajete deskové hry – tahle vás bude bavit. A je to občas napětí a legrace, a u nás někdy i trochu zlosti a naštvání : ozývalo se : „Já jsem to věděl, jen jsem se spletl“ a podobně ( a občas vůbec neplatilo člověče nezlob se, někdo se i pěkně vztekal..). A věřte, že když se spletete na něčem, o čem jste předpokládali, že to víte – budete si to pamatovat už napořád. Tyhle odpovědi, co vás naštvou, se do paměti ukládají opravdu nejlépe. Hra testuje vědomosti, a zároveň je to jednoduchá hra na pravidla a samotné hraní.

Pokud tedy máte doma starší dítko, teenagera, nebo rádi hrajete hry i jako dospělí, hra Desítka Česko vás rozhodně nezklame a pobaví.

Shrnutí:

  • Hra je uložena ve smart boxu
  • Ve hře je 10 žetonů odpovědí,
  • Ve hře je 100 oboustranných herních karet
  • Každý okruh obsahuje 10 otázek a 10 možných odpovědí
  • Každý hráč má možnost odpovídat v daném kole
  •  hráč body může získat a zároveň ztratit
  • Hra je pro 2 – 8 hráčů ( bud samostatně, nebo 4 týmy po 2 hráčích, počítadla na body jsou pro max 4 hráče)
  • Hra trvá max 20 minut, je na vás kolik bodů si zvolíte a tím si řídíte i délku hry
  • Hra je 10 + let
  • Hra je vhodná na cesty

Pokud si chcete hru koupit, klikněte zde: Hra Desítka Česko

 

Pokud si chcete prohlédnout celý sortiment společnosti Mindok, klikněte zde: www.mindok.cz

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: