Dýňový cheesecake se skořicovými sušenkami

12.09.2025 13:15

Pár tipů, aby se vám cheesecake povedl

  •    Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu
  •    Použijte kvalitní krémový sýr, na cheesecake se doporučuje sýr Philadelphia
  •    Nepodceňujte výběr sušenek
  •    Použijte formu s odnímatelným dnem
  •    Dbejte na to, aby v náplni nebyly hrudky
  •    Před pečením překryjte formu alobalem, aby se dovnitř nedostala voda během pečení ve vodní lázni
  •    Nechejte cheesecake vychladnout v troubě s pootevřenými dveřmi, abyste předešli prasklinám
  •    Poté ho dejte do lednice alespoň na 4 hodiny, ideálně přes noc, aby se chutě rozležely

Suroviny

na korpus

  •    200 g skořicových sušenek 
  •    100 g rozpuštěného másla

na náplň

  •    400 g smetanového sýra (např. Philadelphia)
  •    200 g dýňového pyré
  •    150 g cukru
  •    3 vejce
  •    1 lžička vanilkového extraktu
  •    1 lžička mleté skořice
  •    1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  •    1/4 lžičky mletého zázvoru
  •    špetka soli

na polevu

  •    200 g zakysané smetany
  •    2 lžíce cukru
  •    1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

 

Rozdrťte sušenky na jemné drobky a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Směs vtlačte na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. Dejte do lednice zatuhnout.
V míse vyšlehejte smetanový sýr s cukrem do hladka. Přidejte dýňové pyré, vejce, vanilkový extrakt, skořici, muškátový oříšek, zázvor a sůl. Vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladká směs.
Nalijte náplň na připravený korpus. Formu s cheesecakem umístěte do většího pekáče a nalijte do něj horkou vodu, aby dosahovala do poloviny výšky formy s cheesecakem. Pečte ve vodní lázni v troubě předehřáté na 160 °C asi 50–60 minut, dokud okraje neztuhnou a střed je stále mírně třaslavý. Poté nechejte cheesecake vychladnout na pokojovou teplotu.
Smíchejte zakysanou smetanu s cukrem a vanilkovým extraktem. Rozetřete polevu na vychladlý cheesecake nebo cheesecake ozdobte kopečky této směsi.
Dejte cheesecake do lednice alespoň na 4 hodiny nebo přes noc, aby dobře zatuhnul.
Před podáváním můžete cheesecake ozdobit ještě šlehačkou nebo opraženými ořechy.

 

zdroj recept ŽENA-IN - Dýňový cheesecake se skořicovými sušenkami

Foto: Jana Nováková

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: