Dva recepty na vynikající švestkový koláč.Dobrou chuť

13.09.2019 16:38

Švestkový koláč nekynutý

Ingredience:
Těsto: 350 g polohrubé mouky
100 g krupicového cukru
vanilkový cukr
1 kypřicí prášek
1 vajíčko
250 ml mléka
50 ml oleje nebo rozpuštěného másla
Drobenka: 100 g hrubé mouky, 100 g cukru, 60 g másla, skořice
švestky

Postup:
1. Omyté švestky vypeckujeme a rozpůlíme na půlky.
2. Vymažeme formu nebo plech máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu zapneme na 180°C.
3. Smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a kypřicím práškem, pořádně promícháme.
4. Pak přidáme vajíčko, mléko a olej. Těsto důkladně promícháme.
5. Následně těsto nalijeme do formy, na těsto vyskládáme půlky švestek slupkou nahoru.
6. Rychle připravíme drobenku a bohatě posypeme švestky.
7. Ihned vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme kolem 30 minut.

Kynutý švestkový koláč s drobenkou

Ingredience:
Těsto: 500 g polohrubé mouky
150 g krupicového cukru
špetka soli (není nutná)
špetka mleté skořice
300 ml mléka
1/2 kostky droždí
3 vejce

50 ml oleje
Drobenka: 100 g hrubé mouky, 100 g cukru, 60 g másla, skořice
švestky

Postup:
1. Připravíme si kvásek: do poloviny teplého mléka nadrobíme droždí a přidáme lžíci cukru. Na teplém místě necháme kvásek vykynout.
2. Potom ve větší míse promícháme mouku se solí, cukrem a skořicí, přidáme kvásek, vajíčka, olej a mléko.
3. Těsto pořádně propracujeme, mísu překryjeme utěrkou a necháme nejméně na půl hodiny kynout.
4. Omyté švestky přepůlíme a vypeckujeme.
5. Připravíme drobenku; promíchanou mouku se skořicí a cukrem promneme prsty s máslem.
6. Vykynuté těsto vyválíme nebo rukama nandáme do formy nebo na plech s pečicím papírem.
7. Na těsto umístíme švestky  slupkou nahoru a posypeme drobenkou.
8. Zapneme troubu na 180°C a poté vložíme plech do trouby. Během této doby těsto ještě kyne.
9. Pečeme asi 30 minut.

zdroj recepty i foto https://budkocka.cz/recepty/svestkovy-kolac/

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: