Domácí máslové loupáčky

10.05.2019 17:41

Množství: 12 kousků

 

Suroviny

  •    500 g kvalitní hladké mouky (výběrová dvounulka)
  •    velká špetka soli
  •    100 g cukru krupice
  •    150 g másla
  •    1 vejce
  •    1 kelímek smetany na vaření (200 g)
  •    30 g droždí
  •    1 lžíce máku na posypání

Postup

  1. V robotu se sekacím nebo míchacím nástavcem nejprve zpracujte mouku, cukr, sůl a máslo na hrubou drobenku.
  2. Vajíčko rozdělte na žloutek a bílek. Bílek odložte stranou, přijde na řadu později. Smetanu lehce ohřejte, aby nebyla úplně studená, ale ani teplejší než lidské tělo, rozdrobte do ní droždí a rozmíchejte, aby se rozpustilo. Přidejte žloutek a rozkvedlejte.
  3. Robotovi, který zpracovává mouku, nařiďte nejnižší rychlost a pozvolna přilévejte připravenou smetanu. V míchací nádobě začne postupně vznikat těsto, které by po chvíli po přilití poslední kapky tekutiny mělo být vláčné a tvárné jako plastelína - ani příliš mokré, ani příliš suché a drobivé. Je-li suché a nechce se spojit, pomozte mu jednou až dvěma lžícemi mléka. Je-li příliš lepivé, nejprve mu nechte trochu času, mouka ještě něco do sebe nasaje. Teprve pak přispěchejte se záchrannou trochou hladké mouky navíc.
  4. Těsto nechte pomalu hníst asi 10 minut, až bude hladké a jemné. Zpracujte z něj rukama kouli a uložte do mísy. Zakryjte utěrkou nebo ještě lépe fólií, aby neosychalo, a nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem. Počítejte s tím, že to bude trvat nejméně hodinu. Těsto je poměrně hutné a droždí to bude chvíli trvat. Jakmile do těsta potom šťouchnete prstem, důlek by se měl jen pomalu zaplnit zpět.
  5. Vyklopte těsto z mísy a rozkrojte ho na dvě poloviny. Z obou vytlačte rukama vzduch a na pomoučněném válu vyválejte na kruhy o průměru aspoň 30 cm, tenké kolem půl centimetru. Každý kruh rozřízněte na šest stejných částí, jako byste krájeli pizzu.
  6. Dva plechy vyložte papírem na pečení. Každou z dvanácti nakrájených částí těsta nyní smotejte do tvaru rohlíku: položte kousek těsta před sebe tak, aby vnější obvod původního kruhu směřoval směrem k vašemu břichu a špička, tedy střed kruhu, od vás. Postupně zatáhněte za všechny tři rohy a těsto trochu vytáhněte do stran. Pomocí natažených prstů a dlaní rukou pevně smotejte těsto směrem od sebe, tedy od obvodu ke středu. Skončete tak, aby špička zůstala dole, pod zamotaným rohlíkem. Ohněte rohlík do podkovy a oba tenké konce, které obsahují velmi málo těsta, přehněte kousek zpět a stlačte. Centimetr by měl stačit. Zajistíte si tím, že se rohlíčky nezačnou dalším kynutím rozmotávat. Přeneste na připravený plech; totéž zopakujte se zbytkem těsta.
  7. Nevykynuté rohlíčky potřete rozšlehaným bílkem, který vám zůstal. Opět je nechte důkladně vykynout, zhruba stejnou dobu, co trvalo první kynutí. Dokud nezvětší svůj objem na dvojnásobek, nemá smysl je dávat do trouby. Ke konci kynutí rozehřejte troubu na 200 stupňů.
  8. Vykynuté rohlíčky znovu potřete bílkem a posypte mákem. Vložte do trouby a ihned snižte teplotu na 150 stupňů (zapněte horkovzdušný oběh, pokud máte). Pečte 20-22 minut do půvabné zlaté barvy, v polovině pečení otočte a prohoďte oba plechy.
  9. Upečené loupáčky nechte vychladnout na mřížce, teprve potom se do nich můžete směle pustit. Horké, právě upečené kynuté těsto se totiž při ukrojení nebo ulomení sráží.
 
zdroj recept i foto:https://www.kucharkaprodceru.cz/domaci-loupacky/
 
 
 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: