Domácí (loupáky) rohlíky z celozrnné špaldové mouky

13.08.2021 11:00

Z uvedené dávky upečete i 24 malých rohlíků. Záleží jak velké rohlíky máte rádi.

Suroviny

  •    500 ml vlažné vody
  •    1 kostka čerstvého droždí 
  •    1  lžička cukru moučka
  •    400 g hladké mouky
  •    400-450 g špaldové celozrnné mouky
  •    100 g změklého másla
  •    2 lžičky soli

na potření

  •   1 vejce
  •   na posypání
  •   hrubá sůl, kmín, černucha, mák…
  • Postup

    Připravte si robota s hnětací metlou.

    Do mísy dejte vlažnou vodu. Ve vodě rozmíchejte cukr a nadrobte do ní droždí. Mísu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo. Tady nechejte odpočívat, dokud na vodě nebudou bubliny z droždí.

    Potom do mísy přidejte zbylé suroviny. Obě mouky jen po 400 g, dalších 50 g celozrnné máte do rezervy, kdyby se těsto lepilo.

    Robot za vás vypracuje pevné, nelepivé těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynou hodinu.

    Potom těsto vyklopte a rozdělte na 4 zhruba stejné díly. Každý díl vyválejte na kruh a ten rozdělte na 6 výsečí. Každou výseč smotejte do tvaru rohlíku a stočte. Ale klidně můžete nechat i rovné rohlíky.

    Rohlíky skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjte utěrkou a nechejte ještě nakynout. Zhruba půl hodiny, 40 minut.

    Troubu předehřejte na 220 °C. Rohlíky potřete rozšlehaným vejce a posypejte mákem, kmínem, hrubou solí, černuchou.
    Pečte dozlatova, bude to trvat zhruba 15 minut a kousek. Podle vaší trouby.

    Vyndejte na rošt a nechejte vychladnout.

  • zdroj: https://zena-in.cz/clanek/domaci-loupaky-z-celozrnne-spaldove-mouky  foto Alena  Kolaříková

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: