Dnes 6.9. 2016 by bylo Freddie Mercurymu 70 let

06.09.2016 18:47

 

Jak ten čas letí. Fredie Mercurymu by dnes bylo už 70 let. Dodnes si pamatuji , jak jsem poprvé slyšela jeho písničku I Want To Break Free - bylo mi asi 16 let, bylůa jsem poprvé na diskotéce v místním malém klubu pro mládež a seděly jsme s holkama u stolu. V tom místní DJ - tedy kluk co měl víc LP gramofonových desek než ostatní- pustil právě tuhle písničku. Vůbec jsem ji neznala, po prvních tónech jsem zpozorněla, a když se ozval hlas Fredieho, úplně se mi doslova a do písmene zatajil dech, nemohla jsem se nadechnout ani polknout a ruka mi bezděky vylétla  k hlavě, jako by jsem vzlykla a rozhlédla se po okolí, jestli si nikdo nevšiml, co to tam předvádím. Po celém těle jsem měla husí kůži. V životě se mi líbilo spousta písniček, některé jsem schopna poslouchat kolem dokola, nikdy v životě už jsem ale z žádné písničky neměla tak intenzivní pocit jako právě z I Want to Break free.. Fredie má tedy v mém srdci zvláštní místo. 

Připomeňme si tedy co o něm říká wikipedie , a taky pár odkazů na pár jeho největších hitů- a Freie, posílám ti tam nahoru jedno velké: Všechno nejlepší, a moc děkuju za ty úžasné chvíle s tvou hudbou... 

Freddie Mercury, rodným jménem Farrokh Bulsara (5. září 1946Stone TownZanzibar – 24. listopadu 1991Londýn,Velká Británie) byl britský zpěvák, člen rockové skupiny Queen a skladatel. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších zpěváků v historii, proslulý byl i svým charizmatem a extravagantností při vystupování. Jeho smrt byla zapříčiněna AIDS.

V roce 1969 se seznámil s kytaristou Brianem Mayem a s adeptem zubního lékařství, bubeníkem Rogerem Taylorem. Tito dva, ještě s Timem Staffelem, založili v roce 1968 kapelu Smile. Po slibně rozjetém začátku však kapela začala trošku krachovat a on sám jim navrhl, zdali by u nich v kapele nemohl účinkovat a oni s tím souhlasili. Jedinému Timu Staffelovi se to moc nezamlouvalo a nakonec kapelu opustil. Roger a Brian navrhovali jako název kapely Grand Dance, ale on si prosadil, že se kapela bude jmenovat Queen. I přes malé protesty nakonec souhlasili. Potřebovali ještě jednoho člena, kterým se stal po dlouhém hledání baskytarista John Deacon. Jejich první album Queen nezaznamenalo zdaleka úspěch v měřítku s ostatními tehdejšími kapelami, pro novou kapelu to byl však velmi slibný začátek, když se album Queen umístilo na 24. místě.

Na počátku 80. let si přestal extravagantně lakovat nehty na černo, oblékat se do saténu, a nechal si narůst knírek, ale extravagantní oblečení střídal dál. Dne 30. června 1980 vyšlo LP The Game, které se stalo nejprodávanějším albem v USA. Dne 13. července 1985 se konalo dvacetiminutové vystoupení Queen na londýnském koncertě Live Aid, který přenášelo 12 družic pro 1,6 miliardy televizních diváků na celém světě. Na koncertě vystoupili i Paul McCartneyEric ClaptonDavid Bowie,MadonnaU2The WhoSting a další hvězdy tehdejšího hudebního nebe. 1984 vyšla na singlu jeho první sólová nahrávka Love Kills a o rok později i první sólovédebutové album Mr. Bad Guy1987 vyšel singl se španělskou operní zpěvačkou Montserrat Caballé Barcelona a 1988 pak i společné stejnojmenné album duetů, přinášející spojení rocku a opery.

Nemoc a smrt[editovat | editovat zdroj]

 
Socha Mercuryho ve švýcarskémMontreux od české sochařky Ireny Sedlecké

Kolem roku 1989 se začalo veřejně spekulovat o jeho špatném zdravotním stavu. Byl fyzicky i psychicky unaven. Se skupinou ještě natočil album Innuendo (únor 1991) – 1. v Británii a 30. v USA. Dne 23. listopadu 1991 oznámil, že trpí AIDS a 24. listopadu 1991 kolem 19. hodiny zemřel. V tento den shodou okolností zemřel také bubeník skupiny KissEric Carr. Znovu vyšel singl Bohemian Rhapsody jako hold zemřelému příteli a dostal se na první příčku britské hitparády.

Dne 27. listopadu 1991 se uskutečnil pohřeb jen pro nejbližší přátele v krematoriu West London a 20. dubna 1992 se na stadionu ve Wembley konal ceremoniál pro uctění jeho památky pro více než miliardu televizních diváků. Zpopelněn byl v Kensal Green a má se za to, že byl rozptýlen na břehu Ženevského jezera ve švýcarském Montreux. Později zde byla vztyčena jeho třímetrová socha, jejíž autorkou je česká sochařka Irena Sedlecká.

V roce 1995 vyšlo poslední studiové album čtveřice Made in Heaven s několika hlasovými záznamy natočenými před jeho smrtí a předělávkami některých již dříve vydaných skladeb. V nepůvodní sestavě pak Queen se zpěvákem Paulem Rodgersemvyrazili na turné v roce 2005, ovšem už bez Freddieho a bez Johna Deacona

1/  Queen - I Want To Break Free

 

2/   Love Of My Life

 

3/  These Are The Days Of Our Lives                               

 

4/  Bohemian Rhapsody

 

5/  The Show Must Go On

 

6/  We Are The Champions

 

7/  Radio Ga Ga 

Freddie Mercury

 

zdroj videí: www.youtube.com   , foto zdroj wikipedia  a www.osobnosti.cz

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: