Cuketová buchta - snadný, chutný letní recept

13.07.2018 12:52
  •    250 g polohrubé mouky
  •    1/2 lžíce kypřicího prášku + špetka soli
  •    2 vejce
  •    150 g krupicového cukru
  •     60 ml rostlinného oleje neutrální chuti (slunečnicový, řepkový...)
  •     160 g neloupané omyté cukety (do střední velikosti), nastrouhané najemno a vymačkané, aby se zbavila přebytečné vody
  •     60 ml mléka
  •    tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy

NA KRÉM

  •    125 ml mléka
  •    1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
  •    50 g másla, nakrájeného a změklého
  •    75 g moučkového cukru
  •    125 g polotučného měkkého tvarohu v alobalu
  •     1 lžíce rumu (nejlépe bílého)

NA ČOKOLÁDOVOU POLEVU

  •    75 g kvalitní tmavé čokolády, rozlámané
  •    60 ml smetany ke šlehání

Troubu předehřejte na 180°C. Mouku prosejte s kypřicím práškem a špetkou soli. Vejce vyšlehejte do pěny s krupicovým cukrem, pak přilijte olej a znovu vyšlehejte. Pak do vzniklého krému přidejte prosátou mouku, vymačkané strouhané cukety a mléko. Promíchejte, aby vzniklo těsto. Nalijte ho do kulaté formy o průměru cca 24 cm vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut. Upečený korpus vyklopte a nechte vychladnout.

Na krém v troše mléka rozmíchejte pudinkový prášek. V rendlíku přiveďte k varu zbývající mléko, přidejte pudinkové mléko a 2 minuty míchejte a vařte. Odstavte, přelijte do mísy, nechte skoro vychladnout (často přitom míchejte), pak po dávkách ručním elektrickým šlehačem zašlehávejte kousky másla, moučkový cukr, tvaroh a nakonec rum.

Krémem potřete vychladlý korpus a uložte ho do chladničky (aby pořádně zpevnil, raději přes noc).

V kastrůlku na co nejmenším ohni zvolna zahřejte rozlámanou čokoládu a smetanu ke šlehání. Míchejte, až se čokoláda rozpustí. Stáhněte z ohně a nechte 10 minut stát. Polevou ozdobně přelijte krém na buchtě

zdroj: https://www.apetitonline.cz/recept/cuketova-buchta

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: