čtete rádi? Máte rádi knihy o kulturních rozdílech ? Pak kniha Slzy v písku zaujme ...

17.02.2016 16:57

Kniha slzy v písku patří ke knihám, které nás seznamují s jinakostí afrických (a jiných) kultur. V této knize vystupuje autorka zároveň jako hlavní hrdinka a popisuje rituál ženské obřízky a všeho co se kolem tohoto rituálu děje, a pocity malé holčičky, která tuto proceduru podstoupila.

Příběh začíná takto: Nura je malá somálská holčička, která žije v somálském Mogadišu spokojeným a klidným životem. Popisuje, jak maminka vedla obchod, jaký byl tatínek, a jaké byly zvyklosti afrických rodin žijících v tomto městě.  Vyprávění se dotkne způsobu života v rodinách, výchovy i počínajícího válečného konfliktu viděného očima malé holčičky.

 

Otřesnou a nesmazatelnou stopu ve mně ovšem zanechalo vyprávění o tom, co prožívala při ženské obřízce, kterou v této zemi podstupují všechny holčičky. Rituál nám připadá nelidský a surový (a takový bezesporu i je), zarážející je ale to, že samy matky malých holčiček, které samy obřízku podstoupily, k tomu dobrovolně vystavují své dcery a dokonce na tom rituálu trvají.

Autorka popisuje to, jak sama prožívala obřízku, jaký měla a má vztah somálská žena k sexu. Otevřenost a přitom zvolený lidský způsob vyprávění  se všech dotkne u srdce. Mě například téměř vehnalo slzy do očí, když jsem si přečetla, jak Nura po plastické gynekologické operaci popisuje, jak si došla poprvé bez bolesti a velkých obtíží na záchod. Pro nás naprosto samozřejmá věc, pro ni obrovská radost, úleva a spokojenost.

Jako už dospělá se Nura odjíždí ukrýt před již naplno propuklou občanskou válkou v Somálsku do Německa. Tady se dočteme, čím vším projde cizinka , která přijede do naprosto cizí země s odlišnou kulturou.

Přečtení knihy mě donutilo na spoustu věcí se podívat jinak, než jsem na ně nahlížela dosud. Obdivuji odvahu ženy, která se nebála o svém problému otevřeně promluvit, i když to pro ni muselo být opravdu velmi, velmi obtížné.

Po přečtení této knihy vím, že se k ní dozajista ještě vrátím. přečtu si ji s odstupem ještě jednou. A také vím, že už se na spoustu věcí budu dívat jinak a budu si i obyčejných věcí vážit o něco více. Jsem ráda, že mé dcery nikdy nepoznají hrůzu jakou je ženská obřízka.

Takových knih jako je tato - čtivých, milých a přitom velmi zajímavých a poučných by mělo na našem trhu být víc. Všem ženám bych tuto knihu doporučila. Stojí za to mít ji ve své knihovně.

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: