Citronový pusinkový koláč s ovocem

20.03.2020 12:39

Křehký korpus se svěžím citronovým krémem ozdobte peřinkou z bílkového sněhu. My jsme ho upekli s borůvkami, vy si však vyberte drobné ovoce podle vlastní chuti. Skvělé jsou například také sladké maliny.

Autor: 

 

 

    •    1 balení křehkého těsta (koupíte v supermarketech v chladicích boxech)
    •       já si připravuji svoje: Na 250 g mouky tak přijde 125 g tuku a zhruba 50 ml vody ( Do drobenky přilijete lžíci vody, bleskově promícháte a zkusíte trochu vzniklé hmoty zmáčknout mezi prsty, jestli už drží pohromadě. Pokud ne a stále se rozpadá, přilijete další lžíci vody, promícháte a test zopakujete.)
    •    600–650 g citronového krému :  do ohnivzdorné mísy dejte 100 g nakrájeného másla330 g krupicového cukrujemně nastrouhanou kůru (jen žlutou část, bílá je hořká) a vymačkanou šťávu z velkého biocitronu. Mísu vložte na hrnec s vroucí vodou, aby se nedotýkala hladiny, a míchejte, až se rozpustí cukr. Sejměte z hrnce, přidejte dvě prošlehaná vejce a jeden žloutek, vraťte nad vroucí vodu a míchejte do zhoustnutí asi 8 minut. Potom odstavte a nechte 5 minut chladnout.
    •      2 velká vejce + 2 velké žloutky
    •    200 g čerstvých borůvek nebo malin
    •    moučkový cukr na poprášení
    Na pusinky:
    •    4 bílky
    •    120 g krupicového cukru
    •    1 lžička bílého vinného octa nebo citronové šťávy
    •    1 lžička kukuřičného škrobu
1 Těsto rozbalte, podle potřeby rozválejte a vtlačte prsty na dno i do okrajů koláčové formy o rozměrech 32 x 12 cm či do kulaté formy o průměru 23–26 cm se zvlněným okrajem. Okraje ponechte o něco delší a dejte do chladu asi na 30 minut odpočinout. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Přečnívající okraje seřízněte podle výšky formy, těsto na dně propíchejte vidličkou a pečte asi 15–20 minut dozlatova. Formu přendejte na mřížku, nechte vychladnout, pak koláč po stranách opatrně uvolněte nožem.
2 Mezitím si připravte náplň. Citronový krém dejte do nepřilnavé hlubší pánve nebo rendlíku, vmíchejte vejce a žloutky a pomalu za stálého míchání na velmi mírném plameni zahřívejte, dokud náplň nezhoustne; trvá to asi 10 minut. Přendejte do mísy, nechte trochu vystydnout, pak povrch přikryjte fólií a nechte úplně vychladnout.
3 Na upečený korpus rozetřete citronovou náplň a posypte ji většinou ovoce. Bílky vložte do suché čisté nádoby a postupně zašlehejte cukr. Když je sníh pevný a lesklý, zapracujte ocet a škrob a pomocí cukrářského sáčku se širokou trubičkou nebo lžící naneste na citronovou náplň s ovocem. Pečte 10 minut, dokud pusinky lehce nezezlátnou. Potom nechte 20 minut chladnout na mřížce, pak koláč opatrně přendejte na plochý talíř nebo mísu. Ozdobte zbylým ovocem, poprašte moučkovým cukrem a podávejte nakrájené na řezy.
 
 
 

  •  

     

     

     

     
     

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: