Chodské koláče

13.10.2017 13:02
Těsto:
sůl 1/2 lžičky
máslo 125 g
kvasnice 35 g
mléko 250 ml
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
vanilkový cukr 1 sáček
kůra z 1/2 citronu
stolní olej na vytření mísy na kynutí 1 lžíce
mandle a rozinky na zdobení
Tvarohová náplň:
tučný tvaroh 750 g
smetana ke šlehání 125 ml
tuzemský rum 2 lžíce
vanilkový cukr
máslo 125 g
bílek 3 ks
Maková náplň:
mák 250 g
vejce 1 ks
Povidlová náplň:
švestková povidla 400 g
citronová šťáva podle chuti
rum podle chuti
 
Kvasnice necháme vzejít s trochou vlažného mléka a cukru.
Polohrubou mouku smícháme s cukrem, solí a vanilkovým cukrem. Přidáme žloutek a jedno celé vejce, kvásek, zbylé mléko, změklé máslo, rum a nastrouhanou citronovou kůru. Těsto důkladně vypracujeme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout v míse tence vytřené olejem. Zhruba po hodině těsto znovu propracujeme a necháme kynout ještě asi dvacet minut.
Zatím připravíme náplně. Do tvarohu přimícháme cukr, smetanu, trochu rumu, máslo a citronovou kůru a pak utřeme. Nakonec vyšleháme sníh a opatrně jej do tvarohové směsi vmícháme. Mák umeleme, promícháme s cukrem a spaříme směs horkou vodou nebo uvaříme v mléce. Pak vmícháme jedno celé vejce. Povidla lehce ochutíme citronovou šťávou a rumem.
Těsto rozdělíme na deset dílů. Válečkem zploštíme na placku o průměru asi 25 cm a vytvarujeme okraje. Necháme ještě čtvrt hodiny kynout, potom pomažeme okraje zbylým rozšlehaným vejcem.
Na těsto navrstvíme tvaroh tak, aby je zakryl, potom zdobíme povidly a mákem.
Dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi půl hodiny, dokud okraje nezrůžoví.
zdroj receptu: https://fresh.iprima.cz/recepty/chodske-kolace
obrázek zdroj https://fresh.iprima.cz/ochutnejte-sladke-cesko-moravu
Související obrázek

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: